Звернення голови Сокирянської районної ради до депутатів Новодністровської міської ради

Шановні депутати Новодністровської міської ради!

Причиною звернення до вас є складна ситуація, яка склалась у зв’язку із фінансуванням бюджетних установ села Ломачинці, а також відшкодуванням вартості медичних послуг, які надаються жителям міста Новодністровськ районною лікарнею.

Зі створенням Новодністровської об’єднаної територіальної громади, яке рішенням Чернівецького окружного адміністративного суду від 11 жовтня 2019 року визнано протиправним та залишене без змін постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 26 лютого 2020 року, фінансовий ресурс для здійснення на території села Ломачинці повноважень у сфері освіти, охорони здоров’я та соціального захисту (освітня та медична субвенції, додаткова дотація на здійснення переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я, податки з доходів фізичних осіб бюджетних установ села Ломачинці, залишки коштів сільського бюджету станом на 01.01.2019 року) знаходиться у розпорядженні Новодністровської міської ради.

Самі бюджетні установи та їх майно перебувають у спільній власності громади Сокирянського району. Передати їх у комунальну власність  Новодністровської об’єднаної територіальної громади районна рада не мала підстав, оскільки питання законності рішень, прийнятих Ломачинецькою сільською радою та Новодністровською міською радою, щодо утворення Новодністровської ОТГ, оскаржувались жителями села Ломачинці в суді.

Відповідно до розрахунків Міністерства фінансів України у 2019 році Новодністровській міській раді виділена освітня субвенція у розмірі 2 мільйони 850 тисяч гривень, це з урахуванням коефіцієнту сільської місцевості та наповнюваності класів. Також, з обласного бюджету, у зв’язку зі створенням громади, Новодністровська міська рада отримала збільшену суму додаткової дотації на заклади освіти та охорони здоров’я – 971 тисячу 700 гривень. Окрім того, що Новодністровській міській раді було спрямовано освітню та медичну субвенцію, розраховану на село Ломачинці, у 2019 році до бюджету міста також  надійшли кошти базової дотації, розрахованої на  1 жителя села з врахуванням індексу платоспроможності, а це 1 мільйон 883 тисячі гривень. Також, у розпорядженні Новодністровської міської ради перебувають кошти сільського  бюджету села Ломачинці, який має досить потужну податкову базу.

При цьому всьому, фактично видатки на оплату праці педагогічним працівникам Ломачинецької загальноосвітньої школи у сумі 2 мільйони 888 тисяч гривень фінансувались за рахунок коштів районного бюджету. Районна влада неодноразово зверталась до Новодністровської міської ради з клопотанням передати міжбюджетні трансферти, виділені державою на утримання закладів освіти села Ломачинці. Однак, зазначені кошти так і не були перераховані, вони знаходяться на рахунках Новодністровської міської ради і досі. Поряд з цим, за рахунок власних коштів Сокирянського районного бюджету, у 2019 році здійснювалось фінансування дошкільної освіти, соціального захисту та культури села Ломачинці. Аналогічна ситуація складається і в поточному році. У 2020 році Новодністровській міській раді передбачена освітня субвенція на школу села Ломачинці у сумі 3 мільйони 275 тисяч гривень, фактично – фінансування здійснюється за кошти районного бюджету. Окрім, оплати праці педагогів, комунальних платежів та інших видатків, наразі за кошти районного бюджету також ремонтується покрівля та фасад Ломачинецької школи.

Згідно висновків державного фінансового аудиту, який проводився в Сокирянському районі в IV кварталі 2019 року, враховуючи не передачу установ освіти села Ломачинці Новодністровській міській раді, якій надходив фінансовий ресурс з державного бюджету на їх утримання, та не укладання відповідних договорів щодо передачі міжбюджетних трансфертів, Сокирянським районним бюджетом не доотримано 2 мільйони вісімсот вісімдесят тисяч гривень  освітньої субвенції. Окрім того, згідно висновків того ж таки державного фінансового аудиту, бюджет Сокирянського району не доотримав за  проведене лікування жителів міста Новодністровськ 680,8 тис.грн. На надання медичних послуг у І кварталі 2020 року Новодністровській міській раді з державного бюджету надано медичну субвенцію у сумі 2 мільйони 470 тисяч гривень, це на утримання поліклініки, яка надає вторинну допомогу, та на відшкодування медичних послуг районній лікарні. Із зазначеної суми районній лікарні було перераховано 900 тисяч гривень.

Враховуючи складну епідемічну ситуацію, районна рада неодноразово зверталась до керівництва Новодністровської міської ради щодо дольової участі у фінансуванні районних лікувальних закладів в умовах поширення коронавірусу. Всі звернення вперто ігноруються та аргументуються тим, що  район зобов’язаний лікувати хворих. Так, але район не має достатнього фінансового ресурсу для того, щоб на даний час повністю фінансувати  всі видатки.

Районна влада  посилено працює над максимальним забезпеченням основних лікувальних закладів Сокирянщини необхідними засобами індивідуального захисту медперсоналу, засобами дезінфекції та антисептиками, медикаментами, обладнанням для надання невідкладної кисневої терапії. За рахунок коштів районного бюджету додатково виділено 600 тисяч гривень для забезпечення потреб медичних закладів, а також збільшено резервний фонд до одного мільйона гривень, який буде залучено на боротьбу з інфекцією у разі крайньої необхідності. Кошти районного бюджету мобілізовано з усіх можливих та дозволених законодавством джерел. На період надзвичайної ситуації, оголошеної в країні, призупинено всі видатки,  окрім захищених статей.  Активно до фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, долучаються сільські ради та приватні підприємства району, а також міста Новодністровськ.

Поряд з цим, більше ніж дивує позиція Новодністровської міської ради у питанні співфінансування заходів, спрямованих на забезпечення  районної лікарні необхідним запасом засобів персонального захисту медперсоналу, придбання медикаментів, диззасобів, вкрай необхідного для надання невідкладної кисневої терапії обладнання. Новодністровська міська рада взагалі не приймає в цьому участі.

Звертаюсь до вас, як до депутатів Новодністровської міської ради, людей, яких громада уповноважила приймати важливі, а часом і доленосні рішення. Сокирянська районна лікарня – опорний медичний заклад, який надає послуги всім жителям Сокирянського району і, в тому числі, міста Новодністровськ. У випадку критичної ситуації, яка мала місце з лікуванням хворої на коронавірус жительки села Ломачинці, діяти потрібно було негайно. Людині необхідно було невідкладно надати допомогу, застосувати спеціальне лікування та медичне обладнання, яке потрібно закуповувати завчасно. Для цього необхідні кошти, оскільки на даний час постачальники медичного обладнання, засобів захисту та медикаментів працюють тільки за попередньою передоплатою. Оплачувати надані районною лікарнею послуги по факту, як це пропонує керівництво Новодністровської міської ради, неможливо, бо вкрай необхідні та життєво важливі медичні препарати потрібно закуповувати наперед, адже якщо їх не придбати завчасно то по факту  – не буде чим лікувати.

Закликаю Вас в складний для нашої держави час, враховуючи сумний досвід країн світу, долучитись до важливої для кожного жителя Сокирянщини та міста Новодністровськ справи. У Ваших повноваженнях вирішити питання спрямування коштів на фінансування районної лікарні в умовах боротьби з інфекцією, спричиненою COVID-19, а також перерахування районному бюджету цільової освітньої та медичної субвенцій. Пам’ятаймо, що завтра на лікарняному ліжку районної лікарні може опинитись кожен з нас.

Голова Сокирянської районної ради

 Василь КОЗАК

Аудиторський звіт – витяг