Звернення голови Сокирянської районної ради Василя Козака до депутатів Сокирянської міської ради
unnamed (1)

Шановні депутати Сокирянської міської ради!

Причиною звернення до вас стала обурлива та неприйнятна ситуація, пов’язана з рішенням Сокирянської міської ради фінансувати роботи з будівництва кладовища в селі Коболчин Сокирянського району, в період, коли увесь світ намагається побороти пандемію, спричинену вірусом COVID 19.

В умовах швидкого поширення вірусу територією України, враховуючи нагальність ситуації із фінансуванням закладів охорони здоров’я району в період карантину, недостатнє забезпечення медичного персоналу лікарень засобами індивідуального захисту та відповідним обсягом медичного обладнання, постає необхідність консолідації можливостей та зусиль всіх установ та організацій району. З метою впровадження комплексу заходів, спрямованих на вирішення життєво важливих для району питань, районна рада мобілізує всіх можливі ресурси.

Зокрема, 27 березня 2020 року на пленарному засіданні 20 позачергової сесії районної ради прийнято рішення додатково виділити з районного бюджету 600 тисяч гривень для забезпечення потреб медичних закладів, а також збільшити резервний фонд до одного мільйона гривень, кошти якого будуть залучені на боротьбу з інфекцією у разі крайньої потреби. Кошти районного бюджету мобілізовано з усіх можливих та дозволених законодавством джерел. На період надзвичайної ситуації, оголошеної в країні, припинено всі видатки, окрім захищених статей. Активно до фінансування заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, долучаються сільські ради та приватні підприємства району.

Поряд з цим, обурює позиція Сокирянської міської ради, яка майже не бере участі у фінансуванні заходів, спрямованих на боротьбу з інфекцією, ігнорує звернення районної влади щодо дольової участі у посиленні лікувальної бази основних медичних закладів Сокирянщини. Без відповіді залишається питання повернення майже дев’яти з половиною мільйонів гривень, які бюджет Сокирянського району недоотримав за проведене лікування жителів Сокирянської об’єднаної територіальної громади за період з 01.01.2017 року по 31.08.2019 року – згідно з висновками державного фінансового аудиту. Враховуючи катастрофічну нестачу ресурсів та в умовах поширення інфекції, спричиненої COVID 19, зазначені кошти були б дуже доречні.

В умовах всесвітньої пандемії, нестачі вкрай необхідних ресурсів та засобів, 27 березня стає відомо, що Сокирянська міська рада надала платіжне доручення на суму 198 тисяч гривень за виконання робіт з будівництва кладовища села Коболчин та договір підряду на виконання робіт з будівництва кладовища в селі Коболчин Сокирянського району на суму 240 тисяч гривень. 30 березня 2020 року комісією у складі представників районної державної адміністрації та районної ради, правоохоронних органів району, за участю секретаря Сокирянської міської ради було обстежено зазначене кладовище на предмет фактичного проведення ремонтно-будівельних робіт. В ході обстеження об’єкту та аналізу затверджених актів виконаних робіт, які передані на фінансування на підставі укладеного договору, було виявлено, що в документи внесено неправдиві відомості щодо використання бюджетних коштів. Зокрема, товари, роботи та послуги надаються сумнівними контрагентами за значно завищеними цінами, в актах відображено взагалі неіснуючі господарські операції, незважаючи на те, що в документах значиться виконання робіт, фактично в цьому році нічого зроблено не було. Варто зазначити, що жоден соціальний об’єкт, будівництво, реконструкція та ремонт якого було розпочато Сокирянською міською радою з 2015 року: міський парк відпочинку, спортивний майданчик ЗЗСО №1 міста Сокиряни, так і не був доведений до кінця.

Як голова Сокирянської районної ради вважаю такий факт відвертим злочином проти Сокирянської громади і всіх жителів району. Звернення щодо надання правової оцінки дій Сокирянської міської ради надіслано до правоохоронних органів.
Звертаюсь до вас, депутати Сокирянської міської ради, як до людей, яким жителі Сокирянської об’єднаної територіальної громади довірили право приймати рішення від їх імені, проявіть громадянську свідомість, не дозволяйте керівництву Сокирянської міської ради збагачуватись за рахунок бюджетних коштів в умовах біди, коли потрібно спільно об’єднатись у боротьбі з інфекцією, перед якою всі рівні і ніхто не захищений повною мірою. Поважайте себе, поважайте своїх виборців, поважайте лікарів, які ціною власного життя намагаються допомогти нам всім.

Голова Сокирянської районної ради

Василь КОЗАК