12 травня – Міжнародний день здоров’я рослин
ДЗ

Організація Об’єднаних Націй оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров’я рослин. Це має на меті підвищити глобальну обізнаність про те, як захист здоров’я рослин може допомогти ліквідувати голод, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та стимулювати економічний розвиток.

Здоров’я рослин впливає на продовольчу безпеку та сільське господарство.

Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров’я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

Уряди, політики та законодавці повинні поставити пріоритет здоров’я та захисту рослин. Вони повинні забезпечити відповідність міжнародним фітосанітарним стандартам, інвестувати в інновації в галузі охорони здоров’я рослин, дослідження та розробки, а також посилити національний та регіональний захист рослин.

Широка громадськість повинна знати про ризики, пов’язані з транскордонним перенесенням рослин і рослинних продуктів, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Слід бути обережними при купівлі рослин і рослинної продукції, особливо через дистанційну торгівлю, яка минає регулярні фітосанітарні перевірки. Важливо купувати в авторитетних компаній, які надають міжнародну фітосанітарну сертифікацію для безпечної торгівлі рослинами та рослинною продукцією.

Що ми можемо зробити, щоб підтримати здоров’я рослин

Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників.

Регулярно відстежуйте та повідомляйте про появу шкідників на ваших ділянках.

Застосовуйте екологічно чисті методи боротьби зі шкідливими організмами, включаючи ті, які базуються на біологічних підходах, які не вбивають запилювачів, а також корисних комах і організмів.

Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків і програмного забезпечення, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослинам і боротися з ними, також повідомляти про спалахи.

Підприємства приватного сектору – зробіть торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами.

Забезпечувати дотримання стандартів охорони здоров’я рослин і посилити потенціал захисту рослин, у тому числі шляхом проведення оцінки фітосанітарної спроможності (РСЕ) у співпраці з Секретаріатом ІРРС.

Посилити системи моніторингу та раннього попередження для захисту рослин і здоров’я рослин.

Узгоджувати політику та дії з цілями сталого розвитку, пов’язаними зі здоров’ям рослин, зокрема тими, які спрямовані на усунення голоду, недоїдання, зменшення бідності та загроз для навколишнього середовища.