Аби ви могли бути поруч із найріднішими, коли вони хворіють, і не хвилюватись про заробітну плату, ми компенсуємо для вас втрачений за цей час дохід
IMG_20221208_095446

Фонд соціального страхування України за десять місяців 2022 року вже нарахував 410 мільйонів гривень допомог по догляду за хворими дітьми та рідними – виплати призначені для понад 114 тисяч застрахованих осіб.

Загалом працюючі українці провели на лікарняних у зв’язку із потребою догляду за хворими родичами понад один мільйон оплачуваних за кошти Фонду днів. Здебільшого догляд здійснювався за хворими дітьми.

Фінансування допомоги по догляду здійснюється ФССУ, починаючи з першого дня і за весь час непрацездатності з цієї причини

Нагадаємо, надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Розмір допомоги залежить від тривалості страхового стажу та складає від 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років) і до 100% (якщо стаж – понад 8 років).