Атестуються педагоги-дошкільнята

Основною  рушійною силою відродження та  створення якісно  нової системи освіти  в Україні мають стати  педагогічні працівники. І тому, для активізації діяльності вихователів, підвищення їхньої професійної компетентності, 20 березня 2015 року в ДНЗ №1 «Веселка» м. Сокиряни відбулась атестація педагогічних працівників. Відповідно до графіку атестації підлягало троє  педагогічних працівників ДНЗ:

  • Ковбасюк Надія Анатоліівна, вихователь ДНЗ, на відповідність займаній посаді з встановленням кваліфікаційної категорії “спеціаліст І категорії”;
  • Мартинюк І.П, вихователь ДНЗ, на відповідність займаній  посаді з підтвердженням кваліфікаційної категорії “спеціаліст” та педагогічного звання «вихователь-методист»;
  • Гладка Г.С, вихователь ДНЗ, на відповідність займаній  посаді з встановленням кваліфікаційної категорії “спеціаліст І категорії” та порушити клопотання про присвоєння педагогічного звання «вихователь-методист».

Була  створена  атестаційна  комісія,  яка  на протязі навчального року  узагальнювала  результати вивчення професійної діяльності, підвищення фахової компетентності та загальної культури педагогічних працівників, що  атестуються.

Згідно плану роботи проводились співбесіди, семінари-практикуми, відкриті заняття з  атестуючими. Для   висвітлення  ходу атестації створено стенд “Атестаційний вісник», де  діють рубрики “Що потрібно знати про  атестацію”, “Атестація  в дитячому садку”, “Вихователі атестуються”  та  інші.

Вивчення роботи вихователів здійснювалось за такими напрямками:

  • відвідування занять (використання педагогами новітніх форм та методів навчання і виховання, впровадження  сучасних підходів до організації навчально-виховного процесу,  нетрадиційних форм роботи, диференціація  та  індивідуалізація навчального процесу);
  • проведення співбесід, анкетувань, консультацій, фахових тестів;
  • контроль за самоосвітою та  виконання навчальних програм;
  • ведення документації.

Підсумкове засідання атестаційної комісії дошкільного закладу  проводилось  нетрадиційно – у формі  засідання “круглого столу”. Запрошеною була Владиченко Аліна Вікторівна, методист дошкілля управління освіти, молоді та спорту Сокирянської РДА, яка привітала всіх присутніх з атестацією педагогічних працівників.

Розпочалося засідання із вірша  “Я – вихователь” на фоні музичної заставки. В залі утворилася затишна атмосфера сердечності,  добра, піднесеного настрою та взаємоповаги. Атестуючі педагоги прозвітувались  про роботу за останні 5 років  поділилися своїм досвідом, продемонстрували свої педагогічні знахідки (дидактичні  посібники та ігри,  цікаві розробки конспектів  та розваг, нетрадиційні навчальні та оздоровчі обладнання та методичні збірки). Вихователь Ковбасюк Н.А. презентувала свої методичні напрацювання: досвід роботи «Крок за кроком по сходинкам творчості», гурткову роботу «Сходинки до інформатики», друк у газеті «Освіта Буковини» (№34-35, 2014р) заняття «Компютер – друг, помічник чи ворог?», проектну діяльність «Знайомство з комп’ютером». Гладка Г.С. поділилась педагогічними здобутками: методичні посібники «Природу досліджуємо – англійську вивчаємо», «Веселкова палітра», досвід  роботи «Інтеграція мовленнєвої та природничо-дослідницької діяльності, як фактор пізнавального розвитку та вивчення англійської мови», проектну діяльність «Ранок року-весна», «Мамонти», друк досвіду роботи в журналі «Вихователь-методист» (№3, 2014р). Мартинюк І.П. завершила огляд напрацювань такими результатами праці: методичний посібник «Барвисте коромисло», досвід роботи «Використання спадщини  В.О. Сухомлинського в екологічному вихованні дошкільників», театральну студію «Капітошка», друк у пресі «Освіта Буковини» (№34-35, 2014р) заняття «Використання пісочної терапії на заняттях із мовленнєвого розвитку». Кожний педагог  представив і захистив свій досвід роботи у вигляді презентацій. Завідуюча  познайомила присутніх  з підсумками фахового тестування атестуючих педагогів та результатами анкетування про  професійні та особисті якості вихователів. Своїми думками  про уміння  організувати  навчально-виховний процес у групі, знайти  індивідуальні  підходи до своїх вихованців, налагодити роботу з батьками,  впроваджувати новітні технології поділилися також колеги,  батьки вихованців. По  кожному вихователю атестаційною  комісією були  прийняті відповідні рішення. З словами привітання та сходженням ще на  одну сходинку педагогічної майстерності звернулися до своїх колег – наставників молоді педагоги колективу та діти закладу. Вони підготували  гарні вірші, частівки, пісні. В кінці  атестуючі отримали  в дарунок від комісії сердечка із  заповідями вихователя  та пам’ятні  сувеніри.

Отже, в такій  невимушеній обстановці відбулася  атестація  професійної діяльності педагогів:

Тим, хто пізнати добро допоміг,

Тим, хто відкрив для нас тайни доріг,

Тим, хто нам крила дарує щодня,

Тим, хто відкрив нам жагу пізнання

Тим, чия праця важка, непроста,

Тим, чиє слово добром пророста,

Тим, хто відкрив нам науки світання

Наші святкові і щирі вітання!

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

76 + = 79