
Ознаки ураження
Першими симптомами Бактеріозу є раптове всихання великої частини листової пластинки. На більш пізніх стадіях хвороби може спостерігатися сильне пожовтіння, висихання і опадання листя. Може спостерігатися карликовість пагонів і затримка росту стебел, а також зневоднення грон винограду. Плями неправильної форми коричневого і зеленого кольору можуть з’являтися на пагонах. Рослини можуть відставати в рості, стають низькорослими і чахлими, що може привести до загибелі рослини. Персик. Гілки на хворих деревах мають короткі міжвузля і посилення бічного розгалуження. Бічні гілки ростуть горизонтально або звисають. Утворення плодів дуже порушене, вони дрібні і мають ранні терміни дозрівання. Листові опіки сливи, груші, оливи та інших деревних культур. Відмирання пагонів і гілок, хлороз і опіки листя.
Джерело інфекції
Розповсюдження захворювання відбувається із зараженим садивним матеріалом: саджанцями, живцями та щеплювальним матеріалом. Між рослинами дана бактерія переноситься численними видами комах, які живляться кселемним соком.
Шкідливість
Xylella fastidiosa (Wells et al.) є однією з найнебезпечніших рослинних бактерій в світі, що викликає різні захворювання, що має великий економічний вплив на сільське господарство, громадські сади і навколишнє середовище. Тому потрібно дотримуватись усіх правил обстеження імпортних вантажів з потенційно небезпечним матеріалом, для недопущення даного збудника на територію України.
Фітосанітарні заходи при імпорті та експорті:
Забороняється ввезення садивного матеріалу із заражених зон країн розповсюдження захворювання.
Обов’язковий фітосанітарний огляд та лабораторна експертиза саджанців, що поступають в країну з – за кордону.
У разі виявлення захворювання вантаж підлягає поверненню, а при неможливості повернення – вилученню та знищенню.
При експорті з України до країн ЄС рослин для посадки буде можливий з виробничих ділянок вільних від Xylella fastidiosa (Wells et al.), встановлених Держпродспоживслужбою.
Фітосанітарні заходи при вирощуванні:
Заготовку прищеп слід проводити тільки із здорових кущів в господарствах, перевірених на відсутність хвороби.
У період вегетації необхідно щорічно обстежувати усі насадження, насамперед розсадники, де вирощують садивний і прищепний матеріал, до початку реалізації з них продукції.
Необхідно проводити дезінфекцію технічних засобів та інвентарю при проведені обрізання кущів, обмежити численність бур’янів, що є природними резорваторами хвороби.