Чому ОСББ нікому не потрібні у Сокирянах?

Власниками багатоквартирних будинків їхні мешканці стали понад 20 років тому, коли в Україні відбулася приватизація житла. Однак реформа не була доведена до кінця, до цього часу багато людей толком не знають, за що відповідають, і цілком покладаються на державу. Мовляв, саме вона має піклуватися про багатоповерхівки, утримувати їх, ремонтувати.

Нині впроваджується нове законодавство, яке регулює утримання й управління житлом, де чітко сказано, що всіма цими питаннями мають займатися співвласники багатоквартирних будинків. І саме їм тепер доведеться вирішувати, яким чином оплачувати всі ці роботи й послуги.

Нинішньої квартплати було б достатньо для фінансування поточних потреб багатоквартирних будинків. Інше питання, що досить велика частина цих коштів витрачається неефективно. Простіше кажучи, йде повз клієнтів. Єдиний реальний спосіб змінити ситуацію — самим розпоряджатися фінансами й управляти багатоповерхівкою. Сьогодні вже створено механізм, який дозволяє здійснювати цю можливість – це об’єднання власників багатоквартирних будинків (ОСББ).

23 липня у приміщенні Сокирянської міської ради відбувся «захід», присвячений створенню та функціонуванню ОСББ, під час якого  Олександр Ковальчук, координатор Програми розвитку ООН, в доступній формі роз’яснив переваги та недоліки впровадження і функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Повідомив, що координатори програми наразі допомагають на всіх етапах функціонування нових структур. Прикро, що  прибули отримати новітню практику цього дня лише кілька жителів міста. Чому сокирянцям не цікава реформа ЖКГ. Можливо,  багато хто і не знав про цей захід.

Як повідомив Олександр Ковальчук,  вже наступного року, відповідно до закону  всі багатоквартирні будинки будуть примусово переведені на управління ОСББ, відтак мешканці мають за цей невеликий проміжок часу проникнутись нюансами реформи. Додатковим стимулом до якнайшвидшого переходу до ОСББ є залучення коштів державної програми «теплий кредит». Саме об’єднання співвласників  зараз можуть дешево проводити енергоефективні заходи, щоб отримати економію теплоресурсів, а,  отже, платити за комунальні послуги значно менше.  За державною програмою компенсації  «теплого кредиту» ОСББ отримує понад 40% з витрачених коштів.

Відтак, на нашу думку,  не потрібно лякатись реформи, адже і міжнародний досвід, і практика, і здоровий глузд показують, що ОСББ – це, мабуть, хай і не єдиний, але найкращий шлях для всіх, в першу чергу для власників квартир.