День Святого Патрика
Den-Sviatoho-Patryka

Святий Патрик — християнський єпископ та місіонер, але найбільше його знають як покровителя Ірландії. Про цього святого існує багато легенд — вважають, що саме він приніс в Ірландію християнство та позбавив цю країну від змій. Спершу пам’ять Святого Патрика вшановували суто в релігійному контексті, але згодом святкування перетворилося ще й на світську подію з культурним та комерційним значенням. День Святого Патрика відзначається 17 березня, і в цей день кожен може відчути себе ірландцем — якщо не за народженням, то за духом. Вшановують святого не тільки в Ірландії, а й в багатьох інших країнах, особливо там, де є ірландська діаспора.

Звісно, він не був першим місіонером-християнином в цій країні – на той час там вже були християни, хоч і нечисленні. Проте як проповідник, Патрик мав перевагу — роки в ірландському полоні допомогли йому добре вивчити мову та вірування ірландців. Тому він подавав людям своє вчення так, щоб воно було для них більш прийнятним.

Священник поєднував християнські догми з традиційними ірландськими віруваннями. Так, Патрик зміг пояснити людям принцип Святої Трійці на прикладі трилистника конюшини, адже ірландці були друїдами та поважали все, що пов’язане з природою.

Він запровадив вогнища на Великдень, бо ірландці звикли вшановувати своїх богів вогнем. Також Патрику належить авторство кельтського хреста, в якому він поєднав власне хрест та прадавній язичницький символ — Сонце.

В Ірландії тоді правили десятки дрібних королів і досить часто виникали міжусобні війни. Релігією з пантеоном численних богів опікувалися друїдські жерці, які в своїх обрядах інколи вдавалися до людських жертвоприношень.

Особливо хвилювало Патрика становище ірландських рабів — ставлення до них було жорстоким. Пам’ятаючи своє минуле, проповідник всіляко намагався їм допомогти. Його заслугою вважають створення більш демократичного на той час правового кодексу.

Християнська місія давалася нелегко — Патрику погрожували, кілька разів він був жорстоко побитий, потрапляв за грати. Попри це, методи проповідництва священника не були жорстокими й прямолінійними. Патрику були властиві співчуття та прощення, а церкви й монастирі, засновані ним, ставали центрами освіти, де людей навчали грамоті.

З часом, живучи серед ірландців, Патрик відкрив у них прекрасні людські риси — відвагу, щедрість, довірливість. Він ніби сам став ірландцем та зміг щиро полюбити народ, який колись зробив його рабом. Зі свого боку, ірландці визнали Святого Патрика своїм другом та покровителем.

Служіння місіонера тривало близько 30 років, і за цей час йому вдалося навернути до християнства тисячі людей. Патрик став першим ірландським єпископом в місті Арма, де збудував католицький храм та заснував богословську школу. Під кінець життя Патрик оселився в графстві Даун, де й помер 17 березня 461 року.

Подія, яка спочатку була релігійним святом на честь покровителя Ірландії, з часом перетворилася на міжнародний фестиваль ірландської культури. У святкування Дня Святого Патрика великий внесок зробила ірландська діаспора, особливо в США. Довгий час це свято було популярнішим серед ірландських іммігрантів, ніж у самій Ірландії.

Віряни-ірландці 17 березня зранку йдуть до церкви, щоб вшанувати пам’ять свого святого-покровителя. Повернувшись додому, родини влаштовують обов’язкову трапезу зі стравами з капусти та ірландського бекону.

В День Святого Патрика проводяться традиційні паради, схожі на карнавал — люди одягаються в зелений одяг з трилисником, костюми лепреконів, ельфів та фей. Веселощі з жартами, пивом, музикою й танцями в цей день стали традицією.

Найбільші паради відбуваються у США, а в  столиці Ірландії — Дубліні проводиться п’ятиденний фестиваль з концертами, театральними постановками під відкритим небом та феєрверками. Паради й урочистості цього дня звичні для Великої Британії, Канади, Швейцарії, Мальти, Японії та багатьох інших країн. В Україні День Святого Патрика відзначається в основному в ірландських пабах, які влаштовують тематичні вечірки.

Всі охочі можуть приєднатися до святкування, одягнувши зелений одяг, вивчивши кілька ірландських слів чи рухів ірландського танцю. Можна послухати традиційну ірландську музику, відвідати ірландський паб або влаштувати ірландську вечірку вдома.

Святий Патрик не тільки приніс ірландцям християнство, але й через багато століть допоміг їм досягти незалежності. Зображення святого, який виганяє змій, стало символом боротьби ірландців проти британського правління. В 1903 році, разом з першими урочистими парадами на честь Святого Патрика, в Ірландії почався патріотичний рух на підтримку рідної мови та культури.

Для ірландських іммігрантів, які потерпали від дискримінації в інших країнах, Святий Патрик став символом рідної землі, а свято на його честь допомогло їм об’єднатися. На прикладі цього свята можна повчитися у ірландців патріотизму та прагненню до збереження своєї національної ідентичності. Крім того, День Святого Патрика відкрив для місцевого населення культуру й традиції ірландського народу, а спільне веселе святкування посприяло дружбі та взаєморозумінню.

Всім іншим людям, які не є ірландцями, це оптимістичне й трохи казкове свято подобається тим, що воно є приводом більше дізнатися про Ірландію, поспілкуватися у невимушеній атмосфері, посмакувати ірландським пивом, розважитися не тематичних вечірках.