День вінілових платівок
Den-vinilovykh-plativok1

12 серпня відзначається День вінілових платівок. Ініціатором створення пам’ятного дня є некомерційна американська компанія, яка займається збором досі збережених вінілових носіїв звуку, музики та культури.

Раніше у XIX сторіччі замість платівок використовували змащений воском папір. Перша двостороння вінілова платівка з’явилася на початку XX століття – у 1903 році. Згодом у 1948 році вийшла перша платівка, яка дозволила насолоджуватись не тільки якісним, а ще й тривалим звучанням. Платівка від компанії Columbia Records дозволила меломанам слухати музику впродовж майже 30 хвилин.

ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ВІНІЛОВІ ПЛАТІВКИ

  • Найдорожчу платівку для грамофону записали відомі The Beatles. Зараз її вартість оцінюється в $200000, належить вона Полу Маккартні.
  • Перший запис української музики на вініловій платівці з’явився у кінці XIX сторіччя в Англії, це був уривок опери «Запорожець за Дунаєм».

Ера вінілу закінчилася у 1980-х роках після популяризації компакт-дисків. Розмір платівок, невелика тривалість, крихкість матеріалу, невисока якість звуку зробили ці музичні носії популярними тільки серед справжніх поціновувачів аналогового старомодного звучання. Але останнім часом вініл знову почав повертатись на колишні позиції. У 2008 році продаж платівок зріс з 1 мільйону екземплярів майже вдвічі і продовжує кожний рік зростати.