Для новостворених суб’єктів господарювання – фізичних осіб процедуру реєстрації платниками єдиного податку прискорено

Для того, щоб зареєструватися платником єдиного податку за прискореною процедурою, треба вчасно подати до органу ДФС заяву, форму якої затверджено наказом Мінфіну України від 20.12.2011 № 1675.

Отож, якщо  новостворений підприємець хоче стати єдинником:

– першої або другої групи  необхідно подати заяву до закінчення місяця, у якому відбулася його держреєстрація (пп.298.1.2 Податкового кодексу України). В цьому випадку платником єдиного податку СПД стає з першого числа місяця, що настає за місцем його держреєстарції;

– третьої групи  – подати заяву протягом 10 днів із дня своєї реєстрації. Тоді платником він стає з дня держреєстрації ( пп.298.1.2 Податкового кодексу України).

У разі неподання заяви у визначений період часу підприємець вважається на загальній сиситемі оподаткування. Перейти із загальної системи на сплату єдиного податку можна тільки з початку наступного календарного кварталу. Для цього потрібно:

– подати до податкової інспекції заяву про своє бажання перейти на сплату єдиного податку.Заява має бути подана не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року ( пп.298.1.4 Податкового кодексу України), тобто не пізніше 16 грудня 2014 року. Заяву можна   подати особисто, або через свого представника (за довіреністю) чи надіслати поштою або засобами електронного зв’язку (із дитриманням умов щодо реєстарції електронного підпису).

– зробити  розрахунок доходу за попередній календарний рік (тобто за 2014 рік). Такий розрахунок подається разом із заявою.

У разі відсутності підстав для відмови в реєстрації платником  єдиного податку протягом двох робочих днів із дати надходження заяви,  органи ДФС  приймають рішення  і підприємця вносять до реєстру платників єдиного податку. Разом з тим, за 2014 рік підприємцю доведеться відзвітуватися щодо отриманих доходів як загальносистемнику: подати декларацію необхдно протягом 40 календарних днів після закінчення року (пп.49.18.5, п.177.5 Податкового кодексу України.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

19 + = 28