Дністровський район із центром у Кельменцях: у Києві, все ж таки, змінили позицію на користь зручності та доступності
AodUEK0RjOaOyG9cIDAd.r575x340

Беззаперечна історична слава Хотина робить його перлиною Чернівеччини, Бессарабії. Статус потужного культурного центру ніхто не забирає, та коли мова йде про комфортність адміністративно-територіального устрою, пальму першості,  все ж таки,  тримають Кельменці. Вигідне центральне географічне положення, зручне транспортне сполучення, наявність основних територіальних органів центральних органів державної виконавчої влади, правоохоронних та контролюючих органів – усе це робить Кельменці потенційним центром об’єднаного району.

Усі ці фактори не оминули увагою на вчорашньому засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, де розглядали районний поділ областей, зокрема,  Чернівецької.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін у своєму виступів зазначив, що шляхом широких обговорень, аналізу та розрахунків експерти змінили свою позицію щодо Хотинського району у центрі з Хотином. Відтак було озвучено пропозицію про зміни у проєкті нових районів, зокрема, планують створити Дністровський район з центром у Кельменцях.

«Потенційний центр у Кельменцях (на превеликий жаль,  для Хотина) покриває 100% території у 60-км зоні доступності. А у випадку, якщо центром району буде Хотин, то в нас 52 тисячі населення з цієї зони вибувають, тому,  звісно,  ухвалено рішення,  яким  треба змінювати центр», – зауважив Віталій Безгін.

Також з метою зняття соціальної напруги була підтримана пропозиція, на якій наголошували і у Чернівецькій ОДА, про зміну назви цього району: щоб назвати його не Кельменецький, не Хотинський, а,  власне,  Дністровський. Раціональніше буде враховувати географічне розташування всіх територій, які пропонується об’єднати, а не історичні особливості окремого району.

Варто зауважити, що після того, як профільний комітет затвердить постанову з новим районним поділом областей, за неї мають проголосувати у Верховній Раді.

Звичайно, можна зрозуміти позицію незгоди жителів  міста Хотин та Хотинського району стосовно запропонованого проєкту формування Дністровського району у складі Кельменецького, Сокирянського та Хотинського районів, із центром в смт Кельменці. Поряд з цим, важливо усвідомлювати, що в умовах необхідності впровадження реформи субрегіонального поділу районів, повинні бути враховані права та інтереси жителів всіх територій. А з точки зору доступності, Кельменці зможуть стати зручним центром і для хотинчан, і для сокирянців та новодністровців.