Всі автошляхи громади поділяються на три категорії…
92378cd546008456999aa61755fb44fa

До уваги жителів громади!

Загальна протяжність доріг Сокирянщини становить понад 718 кілометрів. Всі автошляхи громади поділяються на три категорії. Зокрема на:

– дороги комунальної власності. Їх протяжність понад 480 кілометрів. Ці шляхи перебувають на утриманні Сокирянської міської ради;

–  дороги обласного значення протяжністю близько 180 кілометрів – це під’їзні шляхи до населених пунктів, а також окремі відрізки доріг, які прямують через населені пункти. Ці шляхи перебувають на утриманні Чернівецької обласної державної адміністрації. Відповідно – кошти на їх утримання та ремонт спрямовуються з державного та обласного бюджетів.

– дороги державного значення протяжністю понад 58 кілометрів, обслуговування яких входить до компетенції державного агенства автомобільних доріг України, зокрема, служби автомобільних доріг у Чернівецькій області. Відповідно фінансування вказаних автошляхів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, а ремонт, утримання та обслуговування здійснюється філією «Сокирянський автодор».

Низка питань у жителів громади виникає стосовно утримання та ремонту саме під’їзних шляхів до населених пунктів громади, або доріг загального користування місцевого значення, які перебувають на балансі Чернівецької обласної державної адміністрації. Кошти на їх ремонт з державного бюджету спрямовуються Чернівецькій обласній державній адміністрації. Саме обласна державна адміністрація, зокрема – її управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг відповідають за належний стан, ремонт та утримання вказаних шляхів. Зазначене управління проводить тендер на визначення підприємства, яке буде здійснювати поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання зазначених доріг.

Враховуючи численні звернення жителів громади щодо неналежного стану автошляхів загального користування місцевого значення, тобто – під’їзних доріг до населених пунктів громади, Сокирянська міська рада звернулась до управління інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг обласної державної адміністрації. Зокрема, звернення стосувалось необхідності проведення аварійного ремонту доріг з гравійним покриттям. У відповідь на звернення надійшов лист від профільного управління в якому йдеться про те, що «на даний час управлінням інфраструктури, капітального будівництва та експлуатації доріг обласної державної адміністрації проводиться тендер на експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення області, після визначення переможця процедури публічної закупівлі, підрядній організації буде надано завдання щодо виконання ремонтних робіт на зазначених у зверненні ділянках автомобільних доріг».

Звертаємо увагу, що Сокирянська міська рада не є власником доріг загального користування місцевого значення, а, відповідно, не може їх утримувати, ремонтувати, а також спрямовувати на ці потреби кошти місцевого бюджету, оскільки це буде вважатись нецільовим використанням коштів.

Фото ілюстративне