Дотримання правил безпеки людей на воді в осінньо-зимовий період
slide-0

Недотримання правил безпеки на водних об’єктах в осінньо-зимовий період часто стає причиною загибелі та травматизму людей. Про це повідомляє Дністровський районний відділ Головного управління ДСНС України у Чернівецькій області.

Становлення льоду:

Як правило, водойми замерзають нерівномірно, по частинах: спочатку біля берега, на мілководді, в захищених від вітру затоках, а потім вже на середині.

На озерах, ставках, ставках (на всіх водоймах зі стоячою водою, особливо на тих, куди не впадає жоден струмок, в яких немає русла придонному річки, підводних ключів) лід з’являється раніше, ніж на річках, де протягом затримує льодоутворення.

На одному і тому ж водоймі можна зустріти чергування льодів, які при однаковій товщині володіють різною міцністю і вантажопідйомністю.

Основною умовою безпечного перебування людини на льоду є відповідність товщині льоду та навантаження

  • безпечна товщина льоду для однієї людини не менше 7 см;
  • безпечна товщина льоду для спорудження катка 12 см і більше;
  • безпечна товщина льоду для здійснення пішої переправи 15 см і більше;
  • безпечна товщина льоду для проїзду автомобілів не менше 30 см.

Час безпечного перебування людини у воді:

  • при температурі води 24° С час безпечного перебування 7-9 годин,
  • при температурі води 5-15° С – від 3,5 годин до 4,5 годин;
  • температура води 2-3° С виявляється смертельною для людини через 10-15 хв;
  • при температурі води мінус 2° С – смерть може настати через 5-8 хв.

Критерії міцного льоду:

  • прозорий лід з зеленуватим або синюватим відтінком;
  • на відкритому безсніжні простанстве лід завжди товщі.

Критерії тонкого льоду:

Лід, покритий снігом (сніг, що випав на щойно утворився лід, крім того, що маскує ополонки, уповільнює зростання крижаного покриву).

Колір льоду молочно-мутний, сірий лід, зазвичай ніздрюватий і пористий. Такий лід обрушується без застережливого потріскування.

Лід тонший на течії, особливо швидкому, на глибоких і відкритих для вітру місцях; над тінистим і торф’яним дном; у болотистих берегів; в місцях виходу підводних ключів; під мостами; у вузьких протоках; поблизу місць скидання у водойми теплих і гарячих вод промислових і комунальних підприємств.

Лід в нижньому б’єфі греблі, де навіть у сильні морози короткочасні попуски води з водосховища здатні поточити лід і утворити в ньому небезпечні промоїни.

У місцях, де росте очерет, очерет та інші водні рослини.

Правила поведінки на льоду:

  1. Ні в якому разі не можна виходити на лід в темний час доби і при поганій видимості (туман, снігопад, дощ).
  2. При переході через річку користуйтеся льодовими переправами.
  3. Не можна перевіряти міцність льоду ударом ноги. Якщо після першого сильного удару поліном або лижною палицею здасться хоч трохи води, – це означає, що лід тонкий, по ньому ходити неможна. У цьому випадку слід негайно відійти за своїм же сліду до берега, ковзаючими кроками, не відриваючи ніг від льоду і розставивши їх на ширину плечей, щоб навантаження розподілялося на велику площу. Точно так само роблять при застережливому потріскуванні льоду та освіті в ньому тріщин.
  4. При вимушеному переході водойми найбезпечніше дотримуватися второваних стежок або йти по вже прокладеній лижні. Але якщо їх немає, треба перед тим, як спуститися на лід, дуже уважно роздивитися і намітити майбутній маршрут.
  5. При переході водойми групою необхідно дотримувати відстань один від одного (5-6 м).
  6. Замерзлу річку (озеро) краще перейти на лижах, при цьому: кріплення лиж розстібніть, щоб при необхідності швидко їх скинути; лижні палиці тримайте в руках, не накидаючи петлі на кисті рук, щоб у разі небезпеки відразу їх відкинути.
  7. Якщо є рюкзак, повісьте його на одне плече, це дозволить легко звільнитися від вантажу у разі, якщо лід під вами провалиться.
  8. На замерзлу водойму необхідно брати з собою міцний шнур довжиною 20 – 25 метрів з великою глухий петлею на кінці і вантажем. Вантаж допоможе закинути шнур до провалився у воду товаришеві, петля потрібна для того, щоб потерпілий міг надійніше триматися, протягнувши її під пахви.
  9. Переконливе прохання батьків: не відпускайте дітей на лід (на риболовлю, катання на лижах і ковзанах) без нагляду.
  10. Одна з найчастіших причин трагедій на водоймах – алкогольне сп’яніння. Люди неадекватно реагують на небезпеку і в разі надзвичайної ситуації стають безпорадними.

Надання допомоги тим, хто провалився під лід

Самопорятунок:

– Не піддавайтеся паніці.

– Не треба борсатися і навалюватися всім тілом на тонку крайку льоду, так як під вагою тіла він буде обламуватися.

– Широко розкиньте руки, щоб не зануритися з головою у воду

– Обіпріться ліктями об лід і, привівши тіло в горизонтальне положення, постарайтеся закинути на лід ту ногу, яка найближче до його кромці, поворотом корпусу витягніть другу ногу і швидко викочується на лід.

– Без різких рухів відповзайте якнайдалі від небезпечного місця в тому напрямку, звідки прийшли;

– Називайте на допомогу.

– Утримуючи себе на поверхні води, намагатися витрачати на це мінімум фізичних зусиль. (Одна з причин швидкого зниження температури тіла – переміщення прилеглого до тіла підігрітого їм шару води і заміна його новим, холодним. Крім того, при рухах порушується додаткова ізоляція, створювана водою, просякнула одяг).

– Перебуваючи на плаву, слід голову тримати якомога вище над водою. Відомо, що понад 50% всіх тепловтрат організму, а за деякими даними, навіть 75% припадає на її частку.

– Активно плисти до берега, плоту або шлюпці, можна, якщо вони знаходяться на відстані, подолання якого потребуватиме не більше 40 хв.

– Діставшись до плавзасобу, треба негайно роздягнутися, вичавити намоклий одяг і знову надіти.

Якщо ви надаєте допомогу:

– Підходьте до ополонки дуже обережно, краще повзти по-пластунськи.

– Повідомте потерпілому криком, що йдете йому на допомогу, це додасть йому сили, впевненість.

– За 3-4 метра простягніть йому мотузку, жердину, дошку, шарф чи будь-яке інше підручний засіб.

– Подавати потерпілому руку небезпечно, так як, наближаючись до ополонки, ви збільшите навантаження на лід і не тільки не допоможете, але й самі ризикуєте провалитися.

Перша допомога при утопленні:

– Перенести постраждалого на безпечне місце, зігріти.

– Повернути потонулого обличчям вниз і опустити голову нижче таза.

– Очистити рот від слизу. При появі блювотного і кашльового рефлексів – домогтися повного видалення води з дихальних шляхів і шлунка (можна втрачати час на видалення води з легенів і шлунка при відсутності пульсу на сонній артерії).

– При відсутності пульсу на сонній артерії зробити зовнішній масаж серця і штучне дихання.

– Доставити потерпілого до медичного закладу.

Відігрівання постраждалого:

  1. Потерпілого треба укрити в місці, захищеному від вітру, добре укутати в будь-яку наявну одяг, ковдру.
  2. Якщо він у свідомості, напоїти гарячим чаєм, кавою. Дуже ефективні грілки, пляшки, фляги, заповнені гарячою водою, або камені, розігріті в полум’ї багаття і загорнуті в тканину, їх прикладають до бічних поверхонь грудної клітки, до голови, до пахової області, під пахви.
  3. Не можна розтирати тіло, давати алкоголь, цим можна завдати серйозної шкоди організму. Так, при розтиранні охолоджена кров з периферичних судин почне активно надходити до “серцевині” тіла, що призведе до подальшого зниження її температури. Алкоголь же буде надавати гнітюче дію на центральну нервову систему.

Що відчуває людина, несподівано опинився у крижаній воді?

  1. перехоплює подих.
  2. Голову ніби здавлює залізний обруч.
  3. Різко частішає серцебиття.
  4. Артеріальний тиск підвищується до загрозливих меж.
  5. М’язи грудей і живота рефлекторно скорочуються, викликаючи спочатку видих, а потім вдих. Мимовільний дихальний акт особливо небезпечний, якщо в цей момент голова знаходиться під водою, бо людина може захлинутися.
  6. Намагаючись захиститися від смертоносного дії холоду, організм включає в роботу резервну систему тепловиробництва – механізм холодового тремтіння.
  7. Теплопродукція різко зростає за рахунок швидкого мимовільного скорочення м’язових волокон, іноді в три-чотири рази. Однак через деякий період часу і цього тепла виявляється недостатньо, щоб компенсувати тепловтрати, і організм починає охолоджуватись. Коли температура шкіри знижується до 30° С, тремтіння припиняється, і з цього моменту гіпотермія починає розвиватися з наростаючою швидкістю. Дихання стає все рідше, пульс сповільнюється, артеріальний тиск впаде до критичних цифр.

Основні причини смерті людини в холодній воді:

Переохолодження, так як тепла, що виробляється організмом, недостатньо щоб відшкодувати втрати тепла.

Смерть може настати в холодній воді, іноді набагато раніше, ніж настав переохолодження, причиною цього може бути своєрідний “холодовий шок”, що розвивається іноді в перші 5-15 хв після занурення у воду.

Порушення функції дихання, викликане потужним роздратуванням холодових рецепторів шкіри.

Швидка втрата відчуття дотику. Перебуваючи поруч із рятувальним човном, іноді не можете самостійно забратися на нього, бо температура шкіри пальців падає до температури навколишнього води.

Дністровський РВ ГУ ДСНС України

у Чернівецькій області