«Єдинщики» – пенсіонери за віком або інваліди звільняються від сплати ЄСВ

Сплата єдиного внеску на обов’язкове державне соціальне страхування регулюється Законом України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Згідно пункту 2 частини 1 статті 4 цього Закону працівники, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання є платниками єдиного внеску.

Платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати і сплачувати єдиний внесок. Звільнення від сплати ЄСВ для працюючих на підприємстві пенсіонерів законодавством не передбачено.

При цьому фізичні особи-суб’єкти господарювання, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови добровільної його сплати.

Постановою Верховного Суду України від 15 квітня 2014 року визначено, що також звільняються від сплати ЄСВ за себе спрощенці-пенсіонери, які отримують пенсію, призначену за віком на пільгових умовах (відповідно із статтею 13 Закону України від 5 листопада 1991 року №1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення» та списку І Постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року №36 «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах»). При цьому такі особи не позбавлені права бути платниками ЄСВ на умови добровільної сплати єдиного внеску.

Таким чином, фізичні особи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування та є пенсіонерами за віком, незважаючи на ту обставину, що вийшли на пенсію достроково у зв’язку з наданням їм додаткових соціальних гарантій, звільняються від сплати єдиного внеску за себе та можуть бути платниками ЄСВ виключно за умови його добровільної сплати.

З повним текстом постанови можна ознайомитися на офіційному веб-сайті Верховного Суду України (http://www.scourt.gov.ua) у підрозділі «Постанови у  справах адміністративної юрисдикції» розділу «Рішення Верховного Суду України».

 

Начальник  ОДПІ                                                 Л.В.Серебрянська         

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + 1 =