Гарбузова феєрія…

Осінь – пора дощів і пронизливого холодного вітру. Але це водночас і сезон різноманіття барв!

Титул короля осені сміливо можна віддати помаранчевому диву, що зветься ГАРБУЗОМ. Цар овочів з’являється не тільки на прилавках осінніх базарів, а й у нашому училищі.

Днями в Сокирянському вищому професійному училищі відбулося СВЯТО ГАРБУЗА. Це торжество – чудова нагода дізнатися про цінні і цілющі властивості легендарної городини і приємно та смачно провести час.

Сезон гарбузів якраз у розпалі, а тому прийшов той особливий час, коли кухня відкрита для вишуканих кулінарних експериментів та ледь не магічного приготування нових смаків. Для багатьох господинь гарбуз – продукт досить специфічний і окрім знайомої всім з дитинства гарбузової каші та соку, здається, приготувати з нього більше нічого не можна. Але як ви помиляєтеся!

Адже гарбуз – це суперпродукт, який можна поєднати практично зі всім, що ви знайдете в холодильнику: і з м’ясом, і з грибами, і з іншими овочами, а якщо хочете чогось солоденького – сміло випікайте солодкі пироги з гарбузом та фруктами і робіть солодкі фреші та коктейлі. Смак та задоволення всім гарантовано!

Тому, якщо ви досі сумніваєтеся, чи варто готувати страви з гарбуза, наша відповідь буде однозначною – Так!

Зі смачного гарбуза ви можете приготувати як перші, другі, так і десертні страви, прості й складніші. Рецептів приготування страв з гарбуза існує безліч! Як готувати гарбуз – вирішувати вам, адже зіпсувати його взагалі дуже складно.

1 листопада 2021 року в навчальній лаборатії групи №49 «Кухар; кондитер» Сокирянського ВПУ майстром виробничого навчання Кушнір Валентиною Петрівною та класним керівником Кушнір Інною Миколаївною проведено відкритий урок виробничого навчання «Приготування страв з гарбуза. Гарбузова феєрія».

Метою уроку було формування професійних умінь та навиків на всіх етапах технологічного процесу приготування страв з гарбуза. Особливу увагу майстер приділила дотриманню правил гігієни і санітарії, ОП та БЖД.

Присутніх здобувачів освіти та експертно-дегустаційну групу у складі директора Сокирянського ВПУ Івана Бужака, заступника директора з НВР Лідії Яковини, методиста Ганни Черній було ознайомлено з історією гарбуза, цікавими фактами та легендами про гарбуз, виготовлено буклети з рецептами страв з гарбуза.

Всі мали можливість поласувати смачними, духмяними виробами, виготовленими руками здобувачів освіти групи. Апетитні, поживні, а головне – такі корисні страви дуже сподобалися як дітям, так і дорослим, а Іван Миколайович ще й зауважив, що його дуже вразило різноманіття страв з гарбуза: «Ніколи б не подумав, що з таких простих городніх плодів можна приготувати стільки смачних та ласих страв!» Валентина Петрівна своє завдання майстра виробничого навчання вбачає в підготовці висококваліфікованих кухарів, вихованні любові до професії, акуратності, ретельності у виконанні роботи. Вона має золоті руки кухаря, творчу душу педагога та велике бажання навчати своїх вихованців професії, в яку вона щиро закохана. На виробничому навчанні велику увагу приділяє саме творчому пошуку учнів, спираючись на попередньо отримані знання. Майстер керується тим, що кухар – це професія творча, де потрібно крім знань, підключати ще й власну фантазію, просторове мислення, уяву .Тому вона наголошує, що гарбуз – це не тільки символ Хеловіна, а й корисний та смачний овоч! Разом зі своїми вихованцями доводить, що можна безліч смачних страв з гарбуза подати на стіл: гарбузові панкейки, гарбуз смажений з часниковою заправкою, гарбузові деруни, м’ясо, запечене в гарбузі, гарбузовий пиріг, сирно-гарбузову запіканку, крем-суп гарбузовий… Крім того, що страви з гарбуза апетитні на вигляд, оригінальні на смак, у них ще безліч різної користі. А поєднання «пряний гарбуз, молоко та крупи» – це ідеальне гастрономічне тріо для стрункості фігури.

Майстерність наставника та багаторічний досвід сприяють формуванню міцних знань та вмінь учнів з теми, вмінню застосовувати їх на практиці; розвитку творчості, ініціативи, вмінню працювати в групах; прищепленню любові до обраної професії.

По завершенню уроку усі здобувачі освіти отриманими високі оцінки  та велику кількість вражень та емоцій від роботи.