Громади можуть залучати інвестиції завдяки новим податковим пільгам для індустріальних парків
Odb

Двома Законами України від 21.06.2022 під № 2330-IX та № 2331-IX депутати внесли зміни до Податкового та Митного кодексів України щодо створення сприятливих умов для діяльності індустріальних парків в Україні. А саме, індустріальним паркам надано низку податкових пільг: зі сплати податку на прибуток (не сплачуватиметься протягом 10 років), ПДВ, ввізного мита тощо. Але сума вивільнених від оподаткування коштів повинна спрямовуватися на розвиток індустріального парку.

Органам місцевого самоврядування (ОМС) надається право встановлювати пільги зі сплати місцевих податків та зборів без дотримання окремих вимог Податкового Кодексу та регуляторного законодавства, а саме: не поширюється на рішення ОМС вимоги щодо надання не пізніше 25 липня року до контролюючого органу інформацію щодо ставок та податкових пільг зі сплати місцевих податків та/або зборів.

Такі рішення можуть прийматися та набирати чинності не лише з початку бюджетного періоду. ОМС також можуть встановлювати ставки земельного податку та орендну плату в розмірі, меншому ніж розмір земельного податку, встановлений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування для певної категорії земель, що сплачується на відповідній території або повністю звільняти від сплати земельного податку.

Довідково: індустріальний парк – територія, виділена при плануванні міста для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля. Порядок створення, діяльності індустріальних парків на території України регламентується законом України про «Індустріальні парки». Промислові парки зазвичай розташовуються на околицях міст або поза основними житловими районами міста, зазвичай забезпечується гарною транспортною доступністю, в тому числі автомобільним і залізничним транспортом.