Із Сторожинецького лісгоспу привезли ялинку, яка на свята прикрашатиме Соборну площу в Чернівцях

Вчора, 10 грудня, до Чернівців із ДП «Сторожинецьке лісове господарство» привезли головну ялинку області. Вона упродовж зимових свят прикрашатиме Соборну площу міста.

Ретельний пошук дерева, гідного стати головним новорічним атрибутом Буковини, здійснювали лісівники підвідомчих підприємств Чернівецького обласного управління лісового та мисливського господарства й працівники Тресту зеленого господарства і протизсувних робіт Чернівецької міської ради. Відбір тривав щонайменше півтора місяця і завершився на Сторожинеччині. Тут, у лісових угіддях Красноїльського лісництва ДП «Сторожинецьке ЛГ», і знайшли потрібне 20-метрове хвойне дерево вагою, на око, приблизно 2-2,5 тонни. Деревна порода – ялиця біла. До речі, головне новорічне дерево буковинців лише на 4 метри менше столичної ялинки.

Привезти зелену красуню до Чернівців – справа не із  простих. Вона потребувала професіоналізму та терпіння, якого у працівників Тресту було вдосталь. Свою допомогу надавали і лісівники. Звісно,  що головним завданням було не пошкодити ялицю у процесі робіт. Спочатку до дерева підігнали спецтехніку. Потім прикріпили до нього трос крану. Ця процедура тривала майже 2 години. Менше хвилини витратили на спилювання дерева. Потім його обережно вклали на причеп автомобіля, закріпили та доправили до міста. Усього новорічна окраса Чернівців подолала більше 50 кілометрів буковинськими шляхами

  • Цю ялицю я пам’ятаю ще молодим деревцем, – каже колишній працівник Красноїльського лісництва Василь. – Я пропрацював у лісі 40 років, за цей час вона вже встигла вирости в кілька разів.
  • Дерево сформувало таку гарну, конусоподібну крону завдяки тому, що росло на узліссі. Добре, що до нього є під’їзд для техніки. Через віддаленість від доріг вивезти подібні ялини та ялиці з лісового масиву без пошкоджень, та ще й у сніжну погоду, надзвичайно складно, – каже лісничий Красноїльського лісництва Микола Гринчук.

На запитання, як відновлюють лісове багатство після лісозаготівель лісівник відповів:

  • У нас ростуть ялини, ялиці та буки. У лісових масивах щорічно здійснюємо лісовідновні заходи. Так, цього року створили 9,6 гектара лісових культур, природне поновлення лісу відбулося на 30 гектарах.

Головне новорічне дерево після спилювання було промарковано пластиковою биркою для електронного обліку деревини із кодом UA ДАЛРУ 048151841. Аналогічні бирки кріпитимуть до усіх хвойних дерев, легально заготовлених  до зимових свят на Буковині.

 

Прес-служба Чернівецького обласного управління

лісового та мисливського господарства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

3 + 7 =