Ломачинецьке лісництво – просвітньо-відпочинковий центр Чернівеччини.
  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ломачинецьке лісництво найбільш знайоме місцевим жителям і гостям серед інших структурних підрозділів ДП «Сокирянське лісове господарство». В якійсь мірі лісництво є візитівкою підприємства. В першу чергу –  за рахунок відвідуваності. Тут багаторічні ліси впритул підступають до мальовничих берегів Дністра, відтак є улюбленими місцями дозвілля. На території Ломачинецького лісництва майже постійно багатолюдно,  – адже красенів оленів, страусів, диких свиней та інших представників нашої фауни, яких доглядають у вольєрному господарстві лісництва, з задоволенням приїжджають побачити і погодувати дорослі та малі. Улюбленим місцем відпочинку та лікування став «бджолиний будиночок», а магазин «Лісовичок» – одне з небагатьох місць на теренах краю, де можна придбати цілющі дари лісу. І всім цим величезним господарством заправляє наймолодший у підприємстві лісничий – Андрій МАКОВІЙЧУК.

Відтак Ломачинецьке лісництво, загальна площа якого становить  3128 гектарів лісових насаджень, входить до складу ДП «Сокирянський лісгосп» і створене було у 1959 році. Розташоване воно в західній частині Сокирянського району, простягалося від Михалкового з Білоусівкою до Новодністровська та Ожевого.

У 2011-му році територія лісових насаджень, якими опікується лісництво, зменшилась на близько 600 гектарів – тоді лісівники передали ліси, що розкинулись вздовж берегів могутньої річки до Національного природнього парку «Хотинський».

Головне адміністративне приміщення Ломачинецького лісництва розташоване у однойменному населеному пункті Сокирянського району Чернівецької області, на відстані 15 км від лісгоспу та районного центру. Нині територія лісництва  розділена на 2 майстерські дільниці та 8 обходів.

В Ломачинецькому лісництві працює 22 штатних працівники. Всі вони забезпечують ведення лісового господарства, охорону лісів та виконання виробничих завдань.

Мандруючи до урочища «Вишневе», відпочивальники часто звертають увагу на сосни з стовбурами рідкісного чонувато-сірого кольору, що ростуть обабіч дороги, –  це територія ботанічної пам’ятки природи «Сосна чорна»  і займають насадження рідкісної сосни –   8,7 га. Крім того,  на території лісництва знаходиться ще і ландшафтний заказник місцевого значення «Галицька стінка» – його площа сягає більше   38 гектарів.

Лісові масиви значною мірою прилягають до автомобільних доріг та річки Дністер, відтак, щоб покращити умови дозвілля населення, лісництво постійно створює нові та  покращує вже існуючі рекреаційні пункти. До речі, у Ломачинецькому лісництві їх найбільше у Сокирянському держлісгоспі – 8.  Територія відпочинкових зон завжди прибрана, доглянута.

Обабіч шляху, поряд з поворотом до села Галиця, ми мали змогу поспілкуватись з відвідувачами зони відпочинку, створеної турботливими лісівниками. Лідія Василівна і Тетяна Миколаївна дібралися сюди аж із Сокирян, бо, як кажуть, настала пора дарів природи. А після походу за грибами – одне задоволення відпочити у гарно облаштованому місці під гіллям тінистих дерев. Тут є всі умови, щоб і підкріпитись, і провести дозвілля, додають жінки і дякують за це майстрам лісгоспу.

На території Ломачинецького лісництва функціонує своєрідний просвітньо-відпочинковий центр. Сюди для  виховання шанобливого ставлення до природи та ознайомлення з роботою лісівників постійно запрошують школярів.  Де у оточенні чисельних альтанок функціонує  музей лісу та вольєри з дикими тваринами.

Музей лісу створено ще в 2012 році. У його експозиції зібрані  старі таксаційні описи, картографічні матеріали, документи, фотографії, прилади та знаряддя, якими користувались лісівники раніше і по цей час. Крім того, – опудала тварин, гербарії деревно – чагарникових та трав’янистих рослин.  А також поперечні зрізи стовбурів основних лісоутворюючих порід Сокирянського лісгоспу.

Для страусів, оленів, осликів лісівники облаштували відкриті просторі вольєри із вигулом. Для павичів  та фазанів, яких тут є 2 види  – мисливський та сріблястий – звели закритий вольєр, щоб убезпечити їх від хижаків.

Також у лісництві вже 6 років мешкає сімейство диких свиней. Для попередження близькоспорідненого схрещування з Хотинщини завезли самця. Завдяки «вливанню свіжої крові» у стаді покращився загальний стан популяції, а молоде покоління помітно здоровіше. Навесні у Ломачинецьких лісівників спостерігався справжній бебі-бум.

Корми для усіх тварин лісівники заготовляють власними силами, тому їхня якість – висока. Трави для запашного сіна вирощують на сінокосах у лісі, а зернові культури – на ділянках сільськогосподарських угідь у складі державного лісового фонду нашого підприємства.

Тож у магазині «Лісовичок» мають попит продукти побічного користування, сувеніри, вироби столярства, лозоплетіння і гончарства, товари народного вжитку  та продукти харчування.  Мед на прилавках магазину з власної пасіки, яка налічує 70 бджолосімей з будиночком – апітерапії.

Нещодавно Ломачинецьке лісництво стало і своєрідним випробувальним майданчиком Буковини – тут закладено у 2019 році пробну плантацію інтенсивно ростучого дерева – павловнії. Спеціалісти вважають, що ця чудо-рослина дозволить швидко відновлювати ліси та заготовляти деревину без шкоди навколишньому середовищу. Адже за п’ять років дерево виростає заввишки в 25-30 метрів.

Пресслужба ДП «Сокирянське лісове господарство»