Міжнародний день миротворців ООН
Mizhnarodnyy-den-myrotvortsiv-OON-e1620137953335

Щорічно 29 травня весь світ відзначає Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй, яких також називають «блакитними касками». Вони не наступають, не проводять атак та захоплень територій. На відміну від міжнародних військових формувань, таких як НАТО, миротворці ООН не воюють у звичному розумінні цього слова. Вони воїни, які несуть з собою мир, вони мають зброю, яку не застосовують, вони протистоять злочинам, спрямованим проти людини, їхня мета – рятувати життя та відбудовувати те, що було зруйноване.

Міжнародний день миротворців – ще одна нагода віддати належне хоробрим та самовідданим воїнам, які часто жертвують своїм життям, щоб врятувати інших. Вони допомагають людям залишити місця бойових дій, беруть участь у мирних врегулюваннях конфліктів, розв’язують кризові ситуації, сприяють відбудові економіки після військових дій, займаються формуванням державних структур. Міжнародний день миротворців ООН дозволяє зрозуміти надзвичайну важливість миротворчих місій для кожного мешканця нашої планети.

Сьогодні миротворчі акції Організації Об’єднаних Націй мають надзвичайно складний характер. Діяльність місій ООН вже не обмежується тільки спостеріганнями за тим, чи дотримують ворожі сторони складених мирних угод. Вони беруть на себе зобов’язання по відбудуванню територій, що були зруйновані через воєнні дії, формують державні інститути країн, що вийшли з довготривалого конфлікту. «Блакитні каски» беруть активну участь в організації виборів, реформуванні системи безпеки і судів, захищають права людини, підтримують біженців, що повернулися до своїх домівок після припинення військових дій тощо.

Міжнародний день миротворців ООН привертає увагу до надзвичайної важливості миротворчих місій, діяльність яких пов’язана з ризиком.