Міжнародний день митника
Mizhnarodnyy-den-mytnyka

Щорічно 26 січня працівники митної служби по всьому світу відзначають своє професійне свято – Міжнародний день митника. Свято не тільки дає можливість об’єднати митні служби у світі та виявити солідарність між ними. У цей день працівники служби проводять розрахунки, підбивають підсумки роботи за минулий рік, складають нові плани на наступний рік. У день митника у суспільстві підіймається питання про роль працівників митниці в соціальному та економічному розвитку планети.

Як і будь-яке інше свято, Міжнародний день митника має дуже цікаву багаторічну історію, пов’язану з цікавими подіями в цій сфері послуг.

Дата 26 січня для святкування Міжнародного дня митника була обрана не випадково. Саме у цей день, в 1953 році в Брюсселі пройшла перша конференція, присвячена Раді митного співробітництва. Організація була створена роком раніше згідно спеціальної конвенції. На першій конференції були присутні представники з 17 країн Європи. 27 січня було затверджено Конвенцію про співпрацю митних служб. З 1983 року День митника почали святкувати регулярно.

40 років потому, а саме в 1994 році Рада митного співробітництва отримала нову назву – Всесвітня митна організація.

Організація є міжнародною міжурядовою установою, до складу якої входять 183 країни. До цього списку в 1992 році увійшла і Україна. Всесвітня митна організація має за мету створювати та поширювати вказівки та інструкції у галузі митної справи. Це допомагає прискорити товарообіг між різними країнами, покращити процес переміщення людей та товарів через прикордонні пункти пропуску, регулювати старанну роботу митних служб в протистоянні зі злочинними організаціями, незаконним обігом наркотичних речовин, коштовностей та інших товарів.

Щороку в червні засідає Рада – вищий орган митної служби. До складу Організації входить 6 регіонів нашої планети. До найбільших регіонів відноситься європейський, що складається з 51 держави. Окрім цього до складу установи входять такі регіони:

  • Країни Далекого Сходу та південної Азії.
  • Австралія та Океанія.
  • Країни Північної Африки.
  • Північна та Центральна Америка, Карибський басейн.
  • Центральна та Західна Африка.

Україна входить до складу Всесвітньої митної організації та приєдналася до святкування свята в 1992 році, беручи до уваги неоціненну користь працівників митниці в забезпеченні цілісності митної території країни та в налагодженні економічних зв’язків з іншими державами.

ЦІКАВІ ФАКТИ

  • У 1985 році на кордоні між Перу та Еквадором відбулася вкрай цікава подія. На перуанській митниці заборонили експорт великої партії еквадорського меду через вміст у ньому кокаїну. Однак ніхто не підмішував наркотиків до меду, продукт отримали шляхом випуску бджіл на кокаїнові плантації.
  • На митниці Куби забороняють ввіз мобільних телефонів, тостерів, електричних плит та холодильників.
  • Одного разу французький єгиптолог привіз додому мумію єгипетського фараона. Митники довго не могли визначити розмір мита, оскільки такого пункту, як «мумія» в списку митниці не знайшли. В результаті, мумію вписали до пункту як «сушену рибу» та нарахували відповідний розмір мита.
  • Кумедна подія відбулася на американській митниці, коли її перетинав відомий російський оперний співак Федор Іванович Шаляпін. Під час перетину кордону хтось вигукнув «Погляньте, це Шаляпін – у нього золоте горло!». Американський митник не розгубився та відправив Федора Івановича на рентген.
  • Після повернення з Місяця на Землю також треба проходити митницю. Так відбулося з членами екіпажу космічного корабля Аполлон-11, серед яких був відомий американський космонавт Ніл Армстронг. В графі «відправлення» космонавти написали «Місяць», а в графі «Прибуття» – Гаваї. Також довеолося складати декларацію на вантаж, серед якого був пил та каміння з Місяця.