На базі дошкільного навчального закладу «Дзвіночок» с.Коболчин відбувся семінар – практикум

14.05.2014р. на базі ДНЗ «Дзвіночок» с.Коболчин відбувся семінар – практикум завідувачів, методистів ДНЗ та директорів НВК району з питання «Формування соціальної компетентності дошкільнят як складова Базового компоненту дошкільної освіти» за учаcті методиста РМК управління освіти, молоді та спорту РДА Полонки Ірини Анатоліївни, сільського голови Гринюка Віктора Івановича та представника корпорації «Сварог Вест Груп» Харитонової Альони  Ігорівни.

Присутні керівники  навчальних закладів району мали змогу ознайомитись із роботою закладу, впевнитись в тому, що для  дошкільнят створені всі належні умови для їхнього  розвитку, а саме з даної проблеми: «Формування соціальної компетентності дошкільнят як складової Базового компоненту дошкільної освіти».

Головною метою заходу було:

–                     визначення рівня соціальної компетентності дошкільнят у різних видах діяльності (навчально-мовленнєвій, ігровій, продуктивній);

–                     впровадження в практику роботи системи ефективних форм, новітніх методів і прийомів для підвищення рівня соціальної компетентності у дошкільнят;

–                     забезпечення індивідуального підходу для активізації ознайомлення дітей з навколишнім світом;

–                     створення предметно-розвивального середовища, зорієнтованого на розвиток пізнавальних процесів у дошкільнят.

Розпочався семінар – практикум  вітанням дошкільнят  та піснею«Ми Вам бажаємо добра» у виконанні Боднар Софії, учениці ЗОШ I – III ступенів с.Коболчин.

Учасників семінару – практикуму привітала та побажала  плідної праці завідуюча ДНЗ «Дзвіночок» Глушко Ніна Федорівна. Вона розповіла про заклад, про організацію його роботи, перспективи на майбутнє.

Ніна Федорівна підкреслила, що дошкільна освітає найважливішою сферою реалізації прав людини, забезпечення рівних можливостей в отриманні якісної освіти, адже основа майбутньої особистості закладається у ранньому віці. Знання та уміння, набуті в дитинстві, – це коріння, і чим воно міцніше, тим впевненіше почувається людина в житті. Базовий компонент дошкільної освіти трактує виховання як залучення дитини до системи вироблених людством цінностей, формування ціннісного ставлення до дійсності.Соціалізація дитини, тобто її входження у світ людей, починається від самого народження. Першою людиною у цьому процесі стає мати. Саме вона віддає дитині більшу частину свого життя, дає перші приклади любові, ніжності, турботи, вчить малюка спілкуватися з іншими людьми.

Питання формування соціальної компетентності у дітей здійснюється в руслі системного підходу, а саме: реального стану освітньо-виховного процесу в ДНЗ «Дзвіночок» через призму виконання Закону України «Про дошкільну освіту». Педагоги даного закладу значну увагу приділяють питанню формування у дітей навичок соціально визнаної поведінки, вміння орієнтуватись у світі людських взаємин, родинно-побутової та соціально-комунікативної компетентності на основі вимог Базового компонента дошкільної освіти України (освітня лінія «Дитина в соціумі»), Програми розвитку дітей дошкільного віку «Дитина».

Вихователем Шевчук Ніною Семенівною, було проведено  комплексне заняття в середній групі «Подорож стежинками рідного краю». Ніна Семенівна свою діяльність спрямувала на формування у дітей знань про навколишній світ, формування, збереження та укріплення соціального здоров’я, навчання дітей жити у злагоді з довкіллям та самим собою, оптимістично ставитись до життя, вміння запам’ятовувати  і робити певні висновки, бо джерелом пізнавального розвитку дитини є навколишній світ і соціальний досвід у їх нерозривній єдності. Вихователь зацікавила дітей ігровим сюжетом, спонукала відображати дії героїв казки, активізувала мову дітей словами-назвами персонажів. Заняття було побудоване у формі туристичної мандрівки із різними зупинками-завданнями.  Діти під час різних видів навчальної діяльності закріплювали знання про рідний край, характерні ознаки весни, про життя рослин та тварин даної місцевості, художні промисли (гончарство). Під час заняття було проведено майстер – клас з гончарства  від сім’ї Николайко. Діти даної групи орієнтуються і використовують у мові образні вирази: епітети, означення, порівняння. Обладнання та атрибути відповідали санітарно-гігієнічним та естетичним вимогам. Впродовж всього заняття вихователь використовувала запитання пошукового характеру.Заняття проводилось на свіжому повітрі, таким чином  діти, одягнувши рюкзаки, вирушили в подорож, зупиняючись на зупинках   («Зустріч з весною», «Лісова стежинка», «Червона книга», «Дерево цілей», «Ремесла рідного села», «Привал») для вирішення тих чи інших завдань. Була відчутна комплексність застосування різних видів діяльності дітей у формуванні в них соціального досвіду.

Під час інтегрованого заняття у формі гри «Що? Де? Коли?» на тему «У світі професій» в старшій групі під керівництвом Марії Василівни Якубовської, дошкільники закріпили знання про працю дорослих, уточнили уявлення про найбільш доступні й необхідні для їх розвитку соціального досвіду, види та назви професій. Активізація лексики дітей відбулась під час проведення різних ігор та вправ, таких як «Для кого будівельник побудував будинок?», «Чим займається вчитель, художник», «Допоможіть знайти злочинця», «Знайди відмінності», «Склади будинок», «Професії посварились», «Каталог картин». Цікавим було використання відео «У шкільній бібліотеці», де діти, які попередньо вже бували в цьому закладі могли виконати завдання від місцевого бібліотекаря, що значно підсилило сприйняття даної теми. На занятті використовувались слайди до кожного із завдань з музичним супроводом. У дітей старшого дошкільного віку на належному рівні сформована соціально-комунікативна компетентність, яка є необхідною умовою готовності до навчання в школі.

Учасники семінару – практикуму високо оцінили рівень проведених занять, зазначили, що вихователі використали ефективні засоби, інноваційні методи та прийоми організації дітей, якими захопили не тільки малят, а й усіх присутніх.

Заслуговує на увагу той факт, що вихователі Горган Лілія Володимирівна та Петрунік Аліна Михайлівна творчо організували музично-розважальний захід «Міс мама».   Метою заходу було уточнити знання про те, що першим соціумом в якому формується та розвивається особистість є ДНЗ та сім’я, і саме на ДНЗ покладається виконання замовлення сім’ї щодо формування досвіду вихованців. Захід відбувся в музичному залі, який був тематично  прибраним і підготовленим до проведення дійства.

У конкурсі взяли участь п’ять чудових жінок: Лоєвська Дар’я – працівник Сокирянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Черній Ганна – викладач спецпредметів Сокирянського ВПУ, Лазаренко Альона –  працівник Сокирянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, землемір Коболчинської сільської ради,  Григорівська Світлана – домогосподарка та Іваненко Юлія – працівник Сокирянського районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Конкурсантки-мами цікаво та творчо підійшли до виконання завдань під час різноманітних конкурсів «Візитка», «Сенсація», «Від малого до старого», «Художниця», «А у нас в садочку». Учасниці проявили свої вміння та здібності. В музичних паузах були задіяні діти ДНЗ та школи. У перервах між конкурсами вихованці старших груп втішали батьків та гостей своїми талантами, які в них розкрив  музичний керівник       Черній Анатолій Іванович.

Цей конкурс проводився вперше, і є побажання, щоб він став традиційним, щоб налаштовував на співпрацю педагогів та батьків Що тільки не робили мами, аби довести, що вони найкращі: були й інтелектуалами, і артистками. Вболівальники із захопленням спостерігали і щедрими оплесками підтримували учасниць.

Свої враження щодо конкурсу висловили члени журі: Полонка Ірина Анатоліївна, методист РМК УОМС РДА; Харитонова Альона Ігорівна, представник корпорації «Сварог Вест Груп». Подякувавши за гарне свято, вони вручили конкурсанткам почесні стрічки з титулами: «Міс Артистичність» – Лазаренко Альоні, «Міс оригінальність» – Григорівській Світлані, «Міс Загадковість» – Лоєвській Дар’ї,  «Міс  Романтичність» – Черній Ганні, «Міс Чарівність» – Іваненко Юлії. Конкурсантки отримали квіти і пам’ятні подарунки від благодійного фонду «Зміцнення громад».

Вихователі створили сприятливі умови для гармонійного поєднання  соціального досвіду дитини з її фізичним, соціальним, емоційно-вольовим, морально-духовним, креативним, естетичним розвитком.

Слід відмітити, що питанню розвитку пізнавальних здібностей дітей дошкільного віку приділено належну увагу  практичним психологом ЗОШ I- III ступенів Николайко Антоніною Іванівною. Спеціалістом було проведено тренінгове заняття з  завідуючими,  методистами ДНЗ, директорами НВК району з проблеми: «Соціальна компетентність педагога ДНЗ», на якому присутні підвищили рівень психологічної компетентності та загальної психологічної культури. Учасники семінару охоче та з інтересом виконували завдання і вправи, які пропонувала Антоніна Іванівна.

Під час ділової гри «Поговоримо про толерантність», яку провела завідуюча Глушко Ніна Федорівна, педагоги дізнались про цікаві педагогічні знахідки спілкування один з одним, з дітьми та батьками.

Учасники семінару – практикуму взяли участь у роботі круглого столу з проблеми:  «Формування соціальної компетентності дошкільнят як складової Базового компоненту дошкільної освіти», під час якого представлено презентацію з проблеми: «Сучасні форми співпраці дошкільного навчального закладу та сім’ї», яким поділилась Руснак Леся Михайлівна, завідуюча ДНЗ №1 «Веселка» м.Сокиряни, керівник районного семінару – практикуму завідуючих та методистів ДНЗ, директорів НВК.

Досвідом «Прояви соціальної компетентності у дітей дошкільного віку» поділилась  Самараш Оксана Володимирівна, завідуюча ДНЗ «Розумашки» с.Ожеве. Жук Людмила Вікторівна, завідуюча ДНЗ «Яринка» с.Михалкове, розкрила проблему «Особистісно-орієнтовний підхід у мовному розвитку з питань соціалізації дітей у навколишньому світі».

За результатами семінару – практикуму розроблені рекомендації для завідуючих, методистів дошкільних навчальних закладів та директорів навчально-виховних комплексів.

Так непомітно промайнув час, але залишились  позитивні враження та спогади від проведеного семінару – практикуму. Завідуючі ДНЗ, директори НВК учасники семінару – практикуму поділилися власними педагогічними знахідками, які використовують у своїй діяльності. Обмінюючись думками з даної проблеми, всі педагоги дійшли висновку, що тільки спільними зусиллями можна прищепити нашим вихованцям високі моральні якості Людини.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

83 + = 92