На базі відділення поліції №1 (м.Сокиряни) відкрито сучасний фронт-офіс для роботи з громадянами

Проєкт на території Чернівецької області реалізується вперше. 15 липня, відбулось урочисте відкриття оновленого варіанту поліцейського відділу та продемонстровано запровадження пілотного проекту інформаційної підсистеми «Custody Records» інформаційно-комунікаційної системи «Інформаційний портал Національної поліції України».

На захід завітали народні депутати України Валерій Божик та Володимир Козак, начальник Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Руслан Дударець, заступник начальника Головного управління Національної поліції у Чернівецькій області Геннадій Федорюк, начальник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Руслан Горяченко, начальник Дністровського районного відділу поліції Роман Бандуряк, Сокирянський міський голова Василь Козак, керівник Дністровської окружної прокуратури Петро Руснак, начальник відділення поліції №1 (м. Сокиряни) Сергій Лунга, директор Кельменецького місцевого центру безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Олійник, завідувач сектору Новодністровської правової допомоги Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сніжана Ватрич.

В ході зустрічі гості оглянули переобладнане відділення поліції для роботи підсистеми «Custody Records» та мали можливість побачити відпрацювання всіх дій в підсистемі на практиці з моменту затримання, доставлення та перебування особи у відділі поліції.

Народні депутати Валерій Божик та Володимир Козак зазначили, що реалізація такого проекту – це крок на новий рівень правоохоронної роботи, адже підсистема відеомоніторингу «Custody Records» дає можливість належно забезпечити дотримання прав громадян та ефективно реагувати на можливі порушення як із боку відвідувачів, так і поліцейських.

Однією із її складових є здійснення цілодобового відеонагляду, який фіксує всі дії поліції стосовно затриманих, та інформування відповідальних осіб про завершення терміну тримання. Всього ж для успішного функціонування підсистеми у відділенні встановлено 32 відеокамери.

«Облаштування фронт – офісу відділення поліції №1 (міста Сокиряни) та обладнання його системою відеомоніторингу «Custody Records» – це надзвичайно великий крок вперед в питаннях захисту як прав затриманих та відвідувачів відділення, так і захисту самих поліцейських від можливих провокацій» – зауважив міський голова Василь Козак.

Адже фронт-офіс – це прозорий відкритий простір, облаштований приймальнею, черговою частиною, кімнатою для проведення слідчих дій, а також доставлення осіб. Його працівники пройшли спеціальне навчання і можуть швидко й професійно надати необхідну консультацію, записати людину на особистий прийом, сприяти у видачі довідок або витягів із реєстрів, прийняти звернення тощо. Для громадян з інвалідністю облаштували пандуси.

Варто зазначити, що роботи з переоблаштування першого поверху приміщення відділення поліції №1 (м.Сокиряни) під фронт-офіс розпочались у листопаді 2021 року. Фінансування здійснювалось за рахунок коштів державного бюджету у співфінансуванні з місцевої скарбниці. З бюджету Сокирянської міської територіальної громади на ремонт приміщення у 2021 році виділено 400 тисяч гривень. Ще 56 тисяч гривень з місцевої скарбниці спрямовано на покращення матеріально-технічної бази відділення вже у 2022 році.