«На Івана Купала»

Традиційно кожного року на одне з чотирьох головних свят сонячного календаря – Різдва Івана Предтечі, 7 липня біля кожної річки, озера по всій Україні проводиться магічне очищення купальським вогнем та водою.

Так і на Сокирянщині у мальовничому селі Романківці у рамках районного етно-фестиволю «Джерела наших оберегів», що крокує районном,  відбулося фольклорне дійство «Івана Купала».

У центрі села, біля сільського ставу на галявині було розведено мале вогнище для обрядів та велика купальська ватра, біля якої відбувалося театралізоване дійство.

У довгих вишитих українських сорочках , з розкішними віночками з різного зілля на галявину вийшли дівчата, танцюючи та співаючи вони прославляли купальське свято. До святкового вогнища завітали і відьми з лихими намірами та водяний став перешкодою всім їх діянням. Звертаючись до звичаїв свята на галявині відбулися такі обряди , як кидання віночків на воду та стрибання через чарівне купальське вогнище. Від учасників театралізації пролунали гарні побажання на купальське свято. Всіх гостей вітали гарними українськими піснями і молоді виконавці: Альона Брижак, Світлана Кувіла та Оксана Станішевська. Крокуючи від старовинних звичаїв до сьогодення гарно порадували глядачів і два сучасних танці у виконанні молодих танцівниць.  Дарували свої таланти і майстерні музиканти: Михайло Моток (сопілка), Олександр Зварко (акордеон). Та окрасою всього дійства стали колоритні народні пісні у виконанні фольклорного ансамблю «Любисток».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

8 + 1 =