Народний депутат України Валерій Божик зустрівся з представниками громадськості Сокирянщини

23 листопада 2021 року, в залі засідань Сокирянської міської ради відбулась зустріч народного депутата України Валерія Божика з представниками громадськості, депутатами міської ради, освітянами, старостами населених пунктів та керівниками підприємств, установ і організацій громади. В заході взяли участь Сокирянський міський голова Василь Козак, депутат Чернівецької обласної ради Лілія Бортич, голова Дністровської районної ради Олександр Янчак, секретар міської ради Любов Степаненко, заступники міського голови Іван Гангал та Оксана Бабій, керуюча справами виконавчого комітету Ауріка Мойсеєнко.

Жвава дискусія-діалог відбулась у форматі «запитання-відповідь». Питання, які порушувались, стосувалися найбільш актуальних тем сьогодення.

Зокрема, мова йшла про складну і напружену ситуацію з фінансуванням видатків на оплату енергоносіїв для бюджетних установ громади, що пов’язано із стрімким зростанням ціни на природний газ та електроенергію. Адже, як зауважив міський голова Василь Козак, не дивлячись на те, що бюджет громади виконаний на 106 %, у місцевій скарбниці не вистачає фінансових ресурсів для здійснення розрахунку за спожиті енергоносії установами бюджетної сфери територіальної громади, оскільки при затвердженні бюджету на 2021 рік розрахунок здійснювався на підставі одних цін, а нині вони зросли в двічі. Окрім того, від захмарної вартості енергоресурсів незахищеною залишається комерційна сфера, що в подальшому може відобразитися в цінах на товари та послуги для населення. Тож міський голова звернувся до народного депутата України з проханням сприяти у врегулюванні цього питання на державному рівні. Зокрема, запропоновано надати місцевим бюджетам додаткову державну субвенцію на покриття заборгованості, яка утворилась у громадах у зв’язку із не прогнозованим підняттям цін на енергоносії для бюджетних установ.

Порушено й питання щодо адміністрування податків та зборів у громаді. Як зазначив Василь Козак, держава делегувала основні повноваження громадам, однак, тісна співпраця між податковими органами та органами місцевого самоврядування на законодавчому рівні поки достеменно не врегульована. Відтак, місцева скарбниця зазнає значних фінансових втрат через недобросовісних платників податків, які здійснюють діяльність на території громади.

Як зазначила начальник фінансового управління Сокирянської міської ради Наталія Настасій, для громади необхідно збільшити й відсоток зарахування ПДФО. Фахівець зауважила на тому, що для забезпечення належного функціонування громади, відсотковий рівень ПДФО, який спрямовується до місцевого бюджету, необхідно збільшити.

Начальник відділу муніципальної інспекції міської ради Іван Варчук звернув увагу на те, що законопроектом № 3131-д пропонується запровадити новий механізм оподаткування доходів всіх власників та користувачів земельних ділянок сільськогосподарського призначення шляхом встановлення однакового податкового навантаження на доходи, що отримуються такими особами з 1 га такої землі. Своєю чергою депутат обласної ради Лілія Бортич зазначила й на законопроекті №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень», яким планується внести зміни до низки різних положень Податкового кодексу України з метою «створити справедливі умови оподаткування для всіх платників податків».

Валерій Іванович запевнив, що сприятиме у вирішенні цих питань у межах компетенції.

Також народний депутат зазначив, що наразі вирішується питання подальшого фінансування добудови освітньо-мистецького центру міста Сокиряни, аби якомога скоріше запустити цей важливий об’єкт в експлуатацію. Валерій Іванович запевнив учасників зустрічі, що він і надалі докладатиме всіх можливих зусиль задля розвитку різних сфер життєдіяльності Сокирянщини.

Цьогоріч, за підтримки Валерія Божика, у Сокирянській громаді вдалось реалізувати чимало вагомих проектів. Тож в ході зустрічі щирі слова подяки Валерію Івановичу від імені батьківського та педагогічного колективів висловили директор закладу дошкільної освіти №1 «Веселка» Тетяна Герасимчук, директор дошкільної установи №2 «Барвінок» міста Сокиряни Анна Гладка, директор дошкільного закладу освіти «Чебурашка» села Романківці Наталія Лиса, директор Романковецького ліцею ім.К.Ф.Поповича – Валерій Степаненко.