Наша гімназистка пройшла у Всеукраїнський етап Малої академії наук
Учениця 11 класу Новодністровської гімназії Ірина Мазур стала кращою у захисті науково-дослідницьких робіт Малої академії наук у Чернівецькій області та представлятиме нашу область у Києві на Всеукраїнському етапі у секції «Релігієзнавство». Для того, щоб потрапити на обласний етап Ірина попередньо здобула І місце у Новодністровському відборі, блискуче захистивши свою роботу.

Тема її наукового дослідження дещо незвична для підлітка – «Роль релігії у відродженні духовності українського народу». Ірина зізнається: «Мене зацікавила тема релігії, що, зрештою, і спонукало до написання наукової роботи. Гадаю, що це питання є надзвичайно актуальним і важливим у відродженні духовності українського народу».

Науковий керівник цього проекту – вчитель історії з багаторічним стажем Наталя Миколаївна Лісневська-Пастушок. Разом із ученицею вони провели досить масштабне наукове дослідження. На етапі підготовки роботи був оброблений об’ємний пласт інформації, серед джерел якої є 25 архівних позицій, 12 інтернет-сайтів, періодичні видання та монографічні праці. Цікаво, що 11-класниця вивчала різноманітну релігійну літературу та навіть відвідувала архіви Чернівців та Сокирян, де працювала з реальними архівними документами.

У своїй науковій роботі молодий науковець проводить лінію від доленосного вибору князя Володимира Великого під час хрещення Русі, через трансформацію християнства у ХІV–ХХ сторіччях і до ситуації у сучасній Україні. Окрема увага приділена специфіці та впливу релігійних конфесій. Також були проведені власні соціологічні дослідження, для чого Ірина здійснила анкетування у навчальних закладах міста – Новодністровській гімназії, ЗОШ ІІ–ІІІ ступенів та Буковинському ліцеї-інтернаті.

Ось які висновки робить Ірина у своїй роботі: «Отримані результати вражають своїм позитивом – більшість опитаних надзвичайно велике значення приділяють вірі в Бога та вважають, що релігія відіграє велику роль у духовному відродженні нашого народу сьогодні. Найголовнішим нашим висновком постало розуміння необхідності підвищення рівня релігійної освіченості та виховання сучасної молоді – майбутнього України».

На цьому робота над проектом не завершується, адже попереду – третій етап Всеукраїнського конкурсу науково-дослідницьких робіт, до участі у якому Ірина зі своїм науковим керівником планують дещо розширити та доповнити роботу. Захист відбудеться у приміщенні Малої академії наук України у місті Києві, точна дата наразі ще не відома.

Тож побажаємо молодому таланту впевненості та блискучої перемоги!

Ірина Шундрій