Новим міністром освіти України призначено – Оксена Лісового
О.Лісовий

21 березня, Верховна Рада України проголосувала за призначення директора Національного центру «Мала академія наук України» Оксена Лісового новим міністром освіти України. Кандитата підтримали 313 народних депутатів.

Оксен Лісовий – освітянин, доброволець 95-ї бригади ЗСУ, син відомого дисидента і філософа Василя Лісового.

Навчався у Решетилівському художньому училищі народних промислів і в Київському державному інституті культури, закінчив програму «Відповідальне лідерство» в The Aspen Institute Kyiv, навчався на програмах управлінського розвитку в Kyiv Mohyla Business School.

Починав свою кар’єру з учительства – викладав у Києво-Могилянському колегіумі, а пізніше отримав досвід на керівній посаді в бізнесовій структурі – «Укртелекомі». Останні 19 років займається змінотворенням в науково-освітній сфері на посаді директора Національного центру «Мала академія наук України» (скорочено – МАН).

Свою команду в МАН розширив з 7 людей у 2004-му до 300 нині, поступово впроваджуючи і масштабуючи напрями та проєкти. Нині мережа МАН – найбільший заклад позашкільної освіти України, у проєктах і конкурсах якої щороку беруть участь понад 250 000 дітей.

За каденції Оксена Лісового, у 2018 році, МАН отримала статус ЮНЕСКО ІІ категорії.

Серед найбільш проривних і медійних проєктів Оксена та команди МАН:

-відкриття першого в Україні державного Музею науки з інтерактивними експонатами та освітніми програмами. Зараз МАН вже формує мережу таких музеїв в регіонах країни;

-заснування «Ukrainian Future», бізнес-інкубатора Малої академії наук для підтримки молодих стартаперів. Тут учні прокачують підприємницькі навички з допомогою досвідчених менторів і монетизують результати власних досліджень, зокрема й залучаючи десятки тисяч доларів від інвесторів на розвиток власних проєктів;

-підтримка наукових конкурсів і фестивалів, а найбільший серед них – Всеукраїнський конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів МАН – реформований відповідно до світових стандартів із прозорою системою оцінювання, постерним захистом і дотриманням академічної доброчесності;

-запуск видавництва науково-популярної літератури для дітей і підлітків «Мала академія» та освітньої діджитал-платформи з наукпоп-контентом (відео, онлайн-курси, медіа, подкасти).

Зараз МАН має 129 партнерів у 35 країнах світу, зокрема CERN і NASA. А українські діти та підлітки презентують свої наукові досягнення та представляють Україну на більш ніж 40 міжнародних заходах.