Підприємці на загальній системі оподаткування повинні вести облік результатів своєї діяльності в Книзі обліку доходів і витрат

Форма Книги затверджена наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 року № 481 «Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення».  Книга ведеться за вибором платника податків в паперовому або в електронному вигляді, скориставшись сервісом Міндоходів  «Електронний  кабінет платника податків».

Незалежно  від кількості  видів діяльності або найманих працівників,  які приймають готівку від покупців, Книгу заводять  лише одну.  Підприємець  повинен  зареєструвати її  у податковій  інспекції за місцем своєї реєстрації. Книга має бути прошнурована та пронумерована. Також  необхідно заповнити титульний аркуш, записавши свої дані: прізвище, ім’я,  по-батькові, реєстраційний номер облікової картки (код),  адресу реєстрації.

Записи  в Книзі виконуються за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Заповнюють Книгу тільки від руки  кульковою або чорнильною ручкою. Грошові показники  фіксують у гривнях з копійками, як у річній  декларації – без округлень.  Якщо протягом року паперова Книга  закінчується, то заводять і реєструють у  податковій нову,  яка стане продовженням старої.  Після закінчення  Книгу не знищують, а зберігають протягом трьох років.

 

Начальник  ОДПІ                                                 Л.В.Серебрянська         

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 32 = 42