Підприємці, які реалізують спиртні напої та тютюнові вироби неповнолітнім, будуть притягуватись до відповідальності

 

11 лютого під головуванням першого заступника Сокирянського міського голови Івана Гангала відбулось засідання адміністративної комісії при виконавчому комітеті міської ради. Участь у засіданні взяли секретар міської ради Любов Степаненко – заступник голови комісії, а також члени комісії та особи, стосовно яких розглядались справи.

Членами комісії розглянуто протокол про адміністративне правопорушення, складений працівниками правоохоронних органів, відносно жителя міста Сокиряни, який здійснює збирання та накопичення побутових відходів та сміття у великих об’ємах на території міста. Дана діяльність спричиняє порушення державних стандартів, норм та правил у сфері благоустрою, а також викликає невдоволення жителів громади. Як пояснює сам громадянин, побутові відходи він збирає з метою їх подальшого сортування та реалізації на переробку, тобто здійснює підприємницьку діяльність. За вказану діяльність чоловік вже не вперше притягується до адміністративної відповідальності.

«Ми не проти того, щоб жителі громади займались підприємницькою діяльністю та готові сприяти розвитку будь-якої справи. Однак, це не повинно порушувати норми та правила чинного законодавста, а також не має викликати скарги сусідів чи жителів громади, » – зауважує перший заступник міського голови Іван Гангал.

Відтак, за рішенням комісії фізичну особу – підприємця зобов’язано у двотижневий термін прибрати території, де здійснювався збір та сортування побутових відходів, вирішити питання із систематичним вивезенням сортованого сміття підприємством, яке приймає його на реалізацію, та не допускати в подальшому масового нагромадження побутових відходів. Окрім того, враховуючи той факт, що громадянин притягується до адміністративної відповідальності не вперше, на нього було накладено адміністративне стягнення відповідно до вимог чинного законодавства.

В ході засідання адміністративної комісії також було розглянуто питання про вчинення адміністративного правопорушення фізичною особою-підприємцем, яка здійснила продаж тютюнових виробів неповнолітній дитині.

Як зауважують фахівці, частиною 2 статті 156 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено, що порушення працівником підприємства (організації) торгівлі або громадського харчування правил торгівлі пивом (крім безалкогольного), алкогольними, слабоалкогольними напоями, тютюновими виробами, електронними сигаретами та рідинами, що використовуються в електронних сигаретах та іншим особі, яка не досягла 18-річного віку, або продаж зазначених товарів неповнолітнім дітям у заборонений рішенням відповідного органу місцевого самоврядування час доби тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відтак, розглянувши матеріали протоколу,  складеного працівниками правоохоронних органів про адміністративне правопорушення, враховуючи той факт, що громадянка, відносно якої складено протокол, на засідання комісі не з’явилась, хоча була належним чином повідомлена, члени комісії прийняли рішення накласти адміністративне стягнення у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або – 10 200 гривень.

«Продавці та підприємці повинні зрозуміти, що продаж тютюнових виробів та алкогольних напоїв дітям – злочин, за який будуть відповідати всі, чию вину буде встановлено згідно вимог чинного законодавства, » – наголосив Іван Гангал.