Поглядом крізь літа і долі

Саме так часто хочеться осягнути велич даного Богом сьогодення, з насолодою відчувши принаду багатющого перевесла минувшини, заквітчаної блиском мрій про майбуття… І щоразу: то про людей, то про оточуючий світ, то про творіння невтомних рук людських. А коли цей погляд уособлює уже три десятки неймовірно напружених і таких непростих у своєму історичному просторі літ на сторінках справжнього літопису однієї з найпотужніших гідроспоруд не тільки України, а й світу – Дністровської ГАЕС, відчуваєш, що тримаєш в руках не просто дві книги, два художньо-публіцистичних видання: у загадкових ритмах гідроагрегатів мимоволі вимальовуються долі усіх поколінь будівничих та гідроенергетиків!

Нещодавно Чернівецьке видавництво «Букрек» ознаменувала своєю появою друга частина книги «Дністровська ГАЕС: погляд крізь літа і долі» нашого знаного й титулованого земляка, фахівця зі зв’язків з громадськістю та пресою філії «Дирекція з будівництва Дністровської ГАЕС» з 2008 року Івана Нагірняка. Тож славетні ветерани будови, нащадки новодністровських першопрохідців, енергетиків і будівельників і усі грядущі мають чудову нагоду запалювати вогники пам’яті про становлення велетня людської праці й духу від далекого 22 листопада 1983 року, коли на широкому полі на березі Дністра відбувся перший мітинг, приурочений початку робіт зі спорудження однієї з найпотужніших гідроакумулюючих електростанцій.

На 136 сторінках свіжою друкарською фарбою закарбовано факти, імена, фотографії, події, а головне – звитяжний труд високопрофесійних спеціалістів, кожен з яких на своєму місці втілював і продовжує цю важливу для енергетики й економіки Вітчизни справу. Звичайно ж, нове дітище нашого знаного городянина – то результат його титанічної багаторічної праці на підприємстві разом із колегами-однодумцями, що допомогли втілити задум, тож автор сердечно дякує редактору, головному інженеру філії Анатолію Жуку, коректору Євгенії Нагірняк, спеціалісту комп’ютерного набору Євгенії Зубковій, автору художнього оформлення і дизайну та верстки Раїсі Рязановій, фотомайстрами Володимиру Жуку, Руслану Волошину, Валентину Кушніру та Володимиру Шпирці. Та будь-яке мистецьке творіння не зможе дихнути на повні груди без розуміння й підтримки меценатів: тому особливий низький уклін за те, що книга випурхнула у світ висловлює у передмові Іван Семенович генеральному директору Консорціуму «НВО „Укргідроенергобуд“» Юрію Бондаренку.

А починає знайомитись читач із новими сторінками історії спорудження ГАЕС у темпі вальсу з веселкою над Дністром – однойменну пісню станції присвятили Іван Нагірняк та Михайло Мафтуляк. Про особливість та унікальність цієї гідроспоруди вступне слово мовили генеральний директор ПАТ «Укргідроенерго» Ігор Сирота, директор філії «Дністровська ГАЕС» Володимир Куліш та генеральний директор Консорціуму «НВО „Укргідроенергобуд“» Юрій Бондаренко.

І вже сторінка за сторінкою, рядочок за рядочком гаптується історичне полотно крізь літа і долі будівничих станції у розділах «Трудовий шлях гідроенергетиків та гідробудівців від введення в дію першого до пуску другого гідроагрегатів Дністровської ГАЕС», «Вони сприяли пуску ГА № 2, забезпечували безперебійну роботу ГА № 1», «Дністровська ГАЕС у моєму житті. Ось про що це говорять її творці», «Духовне крило глибокозмістовного життя енергетиків».

…«Звісно, при будь-яких намаганнях неможливо назвати прізвища чи помістити фото всіх героїв цієї трудової битви – будівництва й експлуатації ДГАЕС, – зізнається автор „Погляду“. – Але всі вони об’єднані одним величним словом – гідроенергетик. І їм подяка й слава!»

А від імені величної родини енергетиків і будівельників усіх поколінь сердечно дякуємо невтомному зберігачу вікопомних миттєвостей Іванові Нагірняку, якому «Бог дає сил і вміння писати історію звитяг цих мужніх, талановитих, високопрофесійних людей, трудом яких зводиться цей енергетичний гігант»! Тож погляньмо разом крізь літа і долі нашої ГАЕС – і нехай трудова симфонія відгукнеться гордістю у наших серцях.

 

Інна ГОНЧАР,

член НСЖУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + 2 =