Попередження виникнення пожеж у природних екосистемах

На території Чернівецької області у 2022 році зареєстровано 820 випадків загорання сухої трави та рослинності в природних екосистемах, сільськогосподарських угіддях, проти 155 пожеж за аналогічний період 2021 року, кількість пожеж збільшилось на 529%. Площа пожеж склала понад 1650 га. Як наслідок, одна людина загинула, дві особи травмовані, 17 будівель пошкоджено та 32 знищено. Завдано збитків на загальну суму понад 70 млн. грн. Зокрема на території Сокирянської територіальної громади зареєстровано 72 випадків пожеж в екосистемах.

Як показує досвід минулих років кількість пожеж, що виникають у природних екосистемах із настанням сухої погоди збільшуються через самовільне спалювання сухих залишків рослинності та сміття. Самовільне й неконтрольоване спалювання сухостою приховує у собі велику небезпеку, а ліквідація таких пожеж для пожежно-рятувальних підрозділів складає чимало труднощів, пов’язаних із швидким поширенням вогню на велику площу.

При спалюванні сухої трави вздовж автошляхів, поблизу лісових насаджень, на сільськогосподарських угіддях, на відкритих територіях у безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до чотирьох кілометрів за годину, а у вітряну – до тридцяти кілометрів. Висота полум’я у такому разі досягає двох метрів, а при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості, територія таких пожеж протягом п’ятнадцяти-тридцяти хвилин збільшується, щонайменше, у два-три рази. Вогонь, що швидко поширюється природними екосистемами створює ризик для житлового сектору. Через сильні пориви вітру полум’я може перекинутися на житлові будівлі. У такому разі не вдасться уникнути матеріальних втрат, до того ж, це може загрожувати життю людей.

Тому, з метою аналізу ефективності заходів, які вживалися щодо проведення роз’яснювальної, масово-профілактичної роботи серед населення та з метою попередження пожеж внаслідок горіння сухої рослинності на відкритих територіях та залишків переробки деревини у лісових масивах та поблизу них, пропоную Вам протягом пожежонебезпечного періоду вжити заходів щодо мінімізації негативних наслідків та можливої заборони, а саме:

–        відвідувати хвойні ліси населенням при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

–        розводити багаття у лісі та лісопосадках при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

–        заїжджати автомобілем до лісу;

–        палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

–        залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

–        полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

–        створювати смітники та спалювати відходи;

–        спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях поблизу лісових насаджень;

Спільно з засобами масової інформації провести рейдові перевірки місць  відпочинку громадян, звертаючи особливу увагу на дотримання населенням  вимог  пожежної безпеки з додатковим проведенням роз’яснювальної роботи.

Організувати розповсюдження продукції агітаційного призначення (листівки, пам’ятки) із текстами звернень до громадян про дотримання вимог пожежної безпеки на виробництві та в побуті.

Інформацію по фактах пожеж пов’язаних з горінням залишків переробки деревини у лісових масивах і поблизу них направляти до районних Державних екологічних інспекцій для прийняття відповідних рішень.

Начальник Дністровського РВ

ГУ ДСНС Україниу Чернівецькій області

підполковник служби цивільного захисту

Сергій СЕЛЕЗНЬОВ