Представники Сокирянщини зустрілись з колегами сусідньої Республіки Молдова

Начальник відділу економічного розвитку, залучення інвестицій та комунальної власності Андрій Маркевич спільно з директором Агенції регіонального розвитку Чернівецької області Олексієм Грушко та директором Сокирянської дитячо-юнацької спортивної школи Федором Блинду відвідали Окницький район Республіки Молдова. В ході зустрічі з представниками Окницького, Бричанського, Дондюшанського та Єдинецького районів обговорено напрямки транскордонного співробітництва в рамках реалізації Стратегії ЄС для Дунайського регіону (Дунайська стратегія).

Дунайська стратегія – це платформа, що передбачає співпрацю 14 країн дунайського регіону. Українська частина Стратегії охоплює Одеську, Івано-Франківську, Чернівецьку та Закарпатську області. У 2021 році Україна стала першою державою, що не є членом ЄС, яка головуватиме у Стратегії Європейського Союзу для Дунайського регіону з листопада 2021 року до жовтня 2022 року.

Стратегія Європейського Союзу для Дунайського регіону є прикладом скоординованого підходу щодо розвитку великого макрорегіону, реалізація якого відкриває можливості для поліпшення співпраці між Україною та країнами-учасниками Стратегії та спрямована на забезпечення інфраструктурного, екологічного, соціально-економічного та інституційного розвитку.

В ході зустрічі, представники громад обговорили основні напрямки розвитку прикордонних території, які можна буде реалізувати в рамках впровадження Стратегії. Також йшлось про можливість транскордонного співробітництва в реалізації низки інших проектів, які фінансуються Європейським Союзом та його країнами членами.

Як зауважує Андрій Маркевич, зустріч дала можливість визначити спільні завдання та проблеми, розв’язання яких є важливим для території обох країн. Вдалось досягти розуміння важливості співпраці для подальшого залучення інвестицій в розвиток соціальної, культурної, природоохоронної та інших сфер життєдіяльності сусідніх держав.

За результатами роботи окреслено першочергові завдання, які можуть бути реалізовані вже в найближчій перспективі в рамках реалізації Дунайської стратегії. Проект програми з урахуванням напрацьованих пропозицій буде найближчим часом сформований Агенцією регіонального розвитку Чернівецької області та поданий на розгляд компетентних органів країни-члена ЄС – Румунії.

В ході візиту, учасники делегації Сокирянської громади відвідали об’єкти соціальної сфери Окницького району, ознайомились з роботою місцевої залізничної станції.