Про нові умови застосування понижуючого коефіцієнту при обчисленні ЄСВ

Сокирянська ОДПІ ГУ ДФС у Чернівкцькій області інформує, що з 13 березня п.р. набрав чинності Закон від 02.03.2015 р. № 219, яким внесено зміни до Закону “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Нововведення передбачають, що по 31 грудня 2015 року при нарахуванні заробітної плати або винагороди за цивільно-правовими договорами, допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами розмір єдиного внеску застосовується з понижуючим коефіцієнтом, якщо платником виконуються одночасно такі умови:

база нарахування єдиного внеску в розрахунку на одну застраховану особу в звітному місяці збільшилась на 20 і більше відсотків порівняно з середньомісячною базою нарахування єдиного внеску платника за 2014 рік в розрахунку на одну застраховану особу;

після застосування коефіцієнта середній платіж на одну застраховану особу в звітному місяці складе не менше ніж середньомісячний платіж на одну застраховану особу платника за 2014 рік;

кількість застрахованих осіб у звітному місяці, яким нараховані виплати, не перевищує 200 % середньомісячної кількості застрахованих осіб платника за 2014 рік.

Понижуючий коефіцієнт щомісячно обчислюється платниками самостійно, за встановленою формулою. Показники за 2014 рік визначаються на підставі поданої звітності по ЄСВ. Якщо в результаті обрахунку його значення буде менше ніж 0,4, то застосовуватиметься коефіцієнт 0,4. Слід зазначити, що у випадку несвоєчасної сплати ЄСВ, платник позбавляється права на застосування понижуючого коефіцієнту. Таке право поновлюється з місяця, в якому відбулося  повне погашення боргу.

Поширюється Закон на підприємства будь – якої форми власності та приватних підприємців, які використовують працю найманих осіб. Виняток складають платники ЄСВ, які виплачують грошове забезпечення. Фізичні особи, які забезпечують себе роботою самостійно або використовують працю інших громадян на умовах трудового контракту теж мають право застосовувати понижуючий коефіцієнт.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

79 + = 80