Про різницю між національним та міжнародним посвідченням водія інформує Міністерство внутрішніх справ України
317477884_452360457069200_8050004072444437818_n

Відповідно до Віденської Конвенції про дорожній рух, яка чинна у Євросоюзі, а також у багатьох країнах таких, як Туреччина, Вірменія, Грузія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія — можна користуватись національним посвідченням водія.

Із усіма чинними на території України посвідченнями водія можна ознайомитися у розділі «Зразки українських посвідчень водія» на сайті Головного сервісного центру МВС.

Тобто, ті посвідчення, які вже кілька років поспіль видають сервісні центри МВС, є дійсними в Євросоюзі та низці країн, які ратифікували Віденську конвенцію про дорожній рух.

Крім того, у кінці липня набув чинності Регламент користування українськими посвідченнями водія в країнах ЄС. Зміни стосуються лише осіб, які користуються тимчасовим або належним захистом. Цей документ встановлює спеціальні правила щодо протермінованих, втрачених або викрадених українських посвідчень водія, у тому числі дозволяє користуватись посвідченнями, поля яких заповнені тільки кирилицею — за умови наявності документа, що підтверджує статус тимчасового чи належного захисту.

Тобто, поліцейські держав-членів ЄС можуть вимагати пред’явлення паспорта, документа про тимчасове проживання або іншого документа для підтвердження особи власника посвідчення водія.

А в країнах, які ратифікували Женевську конвенцію про дорожній рух потрібно мати до національного посвідчення водія ще додаток — міжнародне посвідчення водія. Це наприклад, Канада, США, Домінікана, Індія, Єгипет та інші країни.

Із повним переліком країн світу, які ратифікували Віденську конвенцію про дорожній рух і де можна користуватись національним посвідченням водія можна також ознайомитись у розділі «Часті питання» на сайті Головного сервісного центру МВС.