Продовжується контроль за дотриманням санітарних норм та протиепідемічних правил автоперевізниками громади
Урсатій Д.А

Станом на сьогодні Чернівецька область разом 19-ма іншими областями України перебуває у «помаранчевій» зоні епідемічної небезпеки. Коронавірусна інфекція активно розповсюджується не лише на теренах краю, але й по всій країні.

Особливо великий ризик передачі інфекційних захворювань, серед яких і коронавірусна хвороба, існує в громадському транспорті, адже зазвичай у замкнутому приміщенні досить тривалий час перебуває велика кількість людей, а дотримання соціальної дистанції є проблематичним.

Відтак, з метою забезпечення дієвого контролю за дотриманням санітарних норм, передбачених відповідним рівнем епіднебезпеки, суб’єктами господарювання, зокрема і автоперевізниками, продовжує свою роботу мобільна робоча група із представників відділення поліції №1 (м. Сокиряни), Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби, Сокирянського сектору Управління державної служби з надзвичайних ситуацій України в Чернівецькій області, відділу муніципальної інспекції міської ради, а також представників органу місцевого самоврядування.

Як поінформував т.в.о. заступника начальника відділення поліції №1 (м. Сокиряни) Денис Урсатій в ході засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій міської ради, правоохоронними органами складено 22 протоколи про адміністративні правопорушення щодо порушення вимог карантину автоперевізниками громади.

Нагадаємо, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №1236, поліцейських уповноважено проводити вибіркові перевірки документів, які підтверджують COVID-безпечність. До цієї категорії належать, зокрема й сертифікати про вакцинацію. Адже здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним і залізничним транспортом дозволено за наявності негативного ПЛР-тесту чи відповідних документів про вакцинацію, не тільки під час міжобласного сполучення, а й внутрішньорайонних перевезень.

Варто зауважити, що перевезення пасажирів громадським транспортом повинно здійснюватись з дотриманням наступних протиепідемічних норм: забезпечення відстані між водієм та пасажирами не менше 1 метра, або наявності фізичних бар’єрів – пластикової перегородки або ізольована від салону кабіна водія. Забороняється перевозити пасажирів без захисної маски чи респіратора. Перевезення пасажирів дозволяється тільки в межах місць для сидіння, передбачених технічними характеристиками транспортного засобу. У кожному транспортному засобі повинно бути забезпечено інформування пасажирів про заходи з профілактики коронавірусної хвороби. Перед кожним рейсом має бути забезпечено вологе прибирання транспортного засобу з використанням миючих та дезінфікуючих засобів, в тому числі місць контакту рук пасажирів. За можливості біля вхідних дверей доцільно розмістити антисептики.

Як зауважують представники правоохоронних органів, законодавець передбачив за порушення правил карантину штраф від 17 тис. грн до 34 тис. грн. Продовжує діяти й заборона на перебування громадян в громадському транспорті без захисних масок (штраф від 170 до 255 гривень).