Прості правила поведінки в лісі

Поважне, бережливе ставлення до природи – одне з правил поведінки цивілізованої і культурної людини. Лісівники державного підприємства «Сокирянське лісове господарство» закликають усіх людей, під час відпочинку на природі дотримуватись наступних елементарних правил.

Пам’ятайте, що прогулюючись в лісі, Ви знаходитеся в гостях у вірного друга – Природи.

Не засмічуйте ліс, стежки, місця відпочинку. Сміття викидайте тільки в урни, або забирайте з собою.

Не розбивайте пляшок, банок. Папір не згниває два роки, а скло може поранити людину і через 100 років.

Подумайте про красу природи, не зіпсованої вашими прогулянками, про благополуччя своє і тих, хто прийде у ліс після Вас.

Уникайте будь-яких, навіть найменших пошкоджень рослинності у лісі.

Не залишайте своїх «автографів» на корі дерев, бо це ранить їх і призводить до загибелі.

Пам’ятайте, що ліс, який росте навколо міст і сіл, це зелений щит, фабрика кисню, фітонцидів, електричко заряджених частинок повітря, інших біологічно активних цілющих речовин.

Не рвіть квітів у лісах, багато з них занесено до Червоної книги.

Ніколи не забувайте, що маленька іскорка, вуглик чи недопалок здатні викликати велику пожежу, в котрій може загинути багато рослин і представників тваринного світу, адже для них пожежа – це вірна смерть. Ми не маємо права знищувати те, що дано Творцем!

Бережливо ставтеся до всіх тварин. Корисні й жаби, котрі знищують шкідливих комах, і гадюки – вони вороги мишей, і черв’яки – розпушувачі ґрунту. Відштовхуючий зовнішній вигляд тварини, страх перед нею не можуть бути підставою для переслідування чи знищення. Ходіть тільки стежками, бо, виходячи за їх межі, ви ненароком можете розчавити живу істоту, пошкодити коріння, цибулини рослин, особливо ранньою весною, коли грунт перезволожений.

Не зачіпайте гнізд, нірок, не порушуйте їхнє маскування. Немічне маленьке звірятко або пташку залиште там, де ви їх побачили. Про них краще подбають їхні батьки, ніж це можете зробити Ви.

Бережіть мурашок – лісових санітарів. Протягом року вони винищують до 250 кг шкідників на одному гектарі лісу.

Виходячи на прогулянку до лісу, не принаджуйте за собою бродячих собак та не беріть своїх домашніх улюбленців. Вони відлякують звірів, котрих ви змогли б побачити, можуть нанести їм шкоду, особливо молодим беззахисним мешканцям лісу.

Пам’ятайте також, що в нашому краї зареєстровані випадки сказу та трихінельозу серед диких тварин. Собаки теж хворіють на цю абсолютно смертельну недугу. Не контактуйте з бездомними собаками, кішками. Науці відомо більше 200 захворювань, якими можна заразитися від тварин.

Пам’ятайте, що зайшовши в ліс, ви вторгаєтесь в чуже житло. Не вмикайте радіоприймачів, магнітофонів, не кричіть, не порушуйте галасуванням загадкової й таємничої тиші і ви насолоджуватиметеся співом птахів, а може побачите й дику тварину.

Якщо вам дуже пощастить і ви зустрінете дикого хижака, не панікуйте, не тікайте, але й не проявляйте надмірної цікавості, а спокійно, не змінюючи швидкості, без суєти обходьте їх стороною. Не чіпайте дитинчат диких звірів чи птахів, їхні батьки можуть через це напасти на Вас.

Не розводьте багаття у лісі та біля лісу у пожежонебезпечний період – це може призвести до лиха.

Будь-які дії, які шкодять природі, порушують екологічну рівновагу, що склалася в процесі її розвитку. Пошкодження найменшої ланки біоценозу руйнує гармонію, яка існувала тисячоліття.

Будьте безкомпромісними до губителів природи! Охорона природи, примноження її багатств – громадськокорисна діяльність високопорядних, культурних людей.

Природа – комора здоров’я і джерело життя. Потрібно бережливо використовувати і поповнювати її. Збереження природи – наш обов’язок перед наступними поколіннями людей.

Володимир ДЗИК, інженер лісового господарства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

1 + 5 =