Призначення допомоги по безробіттю
dopomoga

Згідно статті 23 ч. 7 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», кожен українець, який залишився без роботи, має право на отримання державної компенсації у вигляді допомоги по безробіттю. Допомога по безробіттю надається громадянам України, які отримали офіційний статус безробітного, а також найманим працівникам підприємств, організацій, які втратили частину доходу (зарплати) через форс-мажорні обставини.

Документи, що необхідно надати для отримання послуги: заява про призначення (поновлення) виплати допомоги по безробіттю; довідка про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), видана особі роботодавцем, військовим комісаріатом, де така особа перебувала на обліку, військовою частиною, органом, де особа проходила службу (подається у разі відсутності відомостей у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування).

Допомога по безробіттю надається громадянам України, які отримали офіційний статус безробітного і призначається центрами зайнятості з восьмого дня після реєстрації безробітного за його особистою заявою.

У період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання статусу безробітного.

Розмір допомоги по безробіттю визначається на підставі відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування залежно від страхового стажу, заробітної плати (доходу), а в разі відсутності цих відомостей – довідок про заробітну плату (грошове забезпечення, винагороду за цивільно-правовим договором), виданих особі роботодавцем, військовим комісаріатом, де така особа перебувала на обліку, військовою частиною, органом, де особа проходила службу.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю застрахованим особам не може перевищувати 360 календарних днів (особам передпенсійного віку – не більше 720 календарних днів) протягом двох років з дня її призначення.

Вік набуття права на пенсію визначається на дату звернення особи залежно від наявного страхового стажу, обчисленого на підставі відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру, а за період до запровадження реєстру – на підставі трудової книжки або інших документів, які підтверджують стаж.

Залежно від тривалості безробіття допомога по безробіттю зменшується і виплачується у відсотках до визначеного розміру: перші 90 календарних днів – 100 відсотків; протягом наступних 90 календарних днів – 80 відсотків; далі – 70 відсотків.

Допомога по безробіттю не надається особам, які не мають страхового стажу крім осіб, зазначених у частині другій статті 6 Закону та абзаці третьому частини четвертої статті 7 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».