Самовільні рубки лісу

В державі на сьогодні актуальною залишається проблема самовільних рубок лісу.

Однією з основних причин цього явища вважається низький рівень соціального забезпечення населення, зростання цін на газ, електроенергію, безробіття. З цим важко не погодитись, але на жаль, це не єдиний чинник, що створює передумови правопорушенням. За бажання, необхідні дрова можна заробити.

Керуючись лісовим  законодавством,  державна лісова охорона постійно  здійснює охорону   лісів, у тому числі і від самовільних рубок. Працівники лісництв є  службовими особами зі статусом працівників правоохоронного органу, з відповідними обов’язками та правами. Вони здійснюють щоденний контроль  за  охороною   та   збереженням   лісів, безпосередньо   виявляють   лісопорушення та   складають   відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності. Суттєву допомогу у виявленні порушників лісового законодавства, встановлення їх особи, затримання і притягнення до відповідальності   надають працівники органів внутрішніх справ. Спільні рейдові бригади здійснюють патрулювання найвідповідальніших ділянок.

Ще одна небезпека, що чатує на браконьєрів – незнання безпечних прийомів звалювання дерев. Поєднання цього фактора з вимушеною поспішністю, а інколи і з недостатнім освітленням (крадії здебільшого «працюють» вночі) може призвести до трагічних наслідків.

Варто задуматись: один складометр легально заготовлених дров коштує менше двохсот гривень, а сума штрафу та нарахованої шкоди за самовільну рубку одного кубометра становить більше 3000 грн. Це адміністративна відповідальність. Але за самовільну рубку лісу, у певних випадках передбачена і кримінальна відповідальність…

Соціальна небезпека самовільних рубок полягає не тільки в тому, що знищується і розкрадається природний ресурс, власник якого – держава, але й  наноситься непоправна шкода природі нашого краю.

Хочу підкреслити, що власником деревини в лісі є держава. Працівники державної лісової охорони займаються охороною, захистом, доглядом, відтворенням лісів. Уся деревина, що поступає у легальну рубку, фактично купується  лісгоспом у держави, хоча лісгосп ліс висаджує, доглядає, охороняє за власні кошти. «Купівля» ростучої деревини лісгоспом полягає у оформленні відповідного дозволу (лісорубного квитка) та сплаті до бюджетів усіх рівнів рентної плати за деревину, або як вона раніше називалась, збору за спеціальне використання лісових ресурсів. І тільки після того, як лісгосп заплатить державі за деревину, яка ще росте у лісі, вона стає його власністю. У минулому році ДП “Сокирянське лісове господарство” сплатило за деревину до державного, районного та сільських бюджетів 1,41 млн. грн. А це і зарплати нашим лікарям, учителям, пенсії…

Наш спільний громадянський обов’язок – не допустити перетворення нашого краю в пустелю, зберегти ліси – унікальні творіння природи та людської праці.

Володимир ДЗИК, інженер лісового господарства

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

4 + = 12