Самовільні рубки лісу

В нашій державі досі залишається актуальною проблема самовільних рубок лісу.

Однією з основних причин цього явища вважається низький рівень соціального забезпечення населення, зростання цін на газ, електроенергію, безробіття. З цим важко не погодитись, але на жаль, це не єдиний чинник, що створює передумови правопорушенням. Як показує багаторічний досвід, лісопорушення, в основному, скоюють не бідні люди.

Керуючись лісовим та природоохоронним  законодавством, державна лісова охорона постійно здійснює охорону лісів, у тому числі і від самовільних рубок. Працівники лісництв є службовими особами зі статусом працівників правоохоронного органу, з відповідними обов’язками та правами. Вони здійснюють щоденний контроль за охороною та  збереженням  лісів, безпосередньо  виявляють  лісопорушення та  складають відповідні документи для притягнення правопорушників до відповідальності. Суттєву допомогу у виявленні порушників лісового законодавства, встановлення їх особи, затримання і притягнення до відповідальності   надають працівники інших правоохоронних органів. Спільні рейдові бригади здійснюють патрулювання найвідповідальніших ділянок.

Ще одна небезпека, що чатує на браконьєрів – незнання безпечних прийомів звалювання дерев. Поєднання цього фактора з вимушеною поспішністю, а інколи і з недостатнім освітленням (крадії здебільшого «працюють» вночі) може призвести до трагічних наслідків.

Варто задуматись: один складометр легально заготовлених дров коштує близько трьохсот гривень, а сума штрафу та нарахованої шкоди за самовільну рубку одного кубометра становить більше 4000 грн. Це адміністративна відповідальність. Але за самовільну рубку лісу, у певних випадках передбачена і кримінальна відповідальність…

Соціальна небезпека самовільних рубок полягає не тільки в тому, що знищується і розкрадається природний ресурс, власник якого – держава, але й  наноситься непоправна шкода природі нашого краю.

Хочу підкреслити, що власником деревини в лісі є держава. Працівники державної лісової охорони займаються охороною, захистом, доглядом, відтворенням лісів. Уся деревина, що поступає у легальну рубку, фактично купується лісгоспом у держави, хоча лісгосп ліс висаджує, доглядає, охороняє за власні кошти. «Купівля» ростучої деревини лісгоспом полягає у оформленні відповідного дозволу (лісорубного квитка) та сплаті до бюджетів усіх рівнів рентної плати за деревину, або як вона раніше називалась, збору за спеціальне використання лісових ресурсів. І тільки після того, як лісгосп заплатить державі за деревину, яка ще росте у лісі на виділеній ділянці, вона стає його власністю. У минулому році ДП “Сокирянське лісове господарство” сплатило за деревину до державного, районного та сільських бюджетів 1,6 млн. грн. А це і зарплати нашим лікарям, учителям, пенсії…

Наш спільний громадянський обов’язок – не допустити перетворення нашого краю в пустелю, зберегти ліси – унікальні творіння природи та людської праці.

Володимир ДЗИК, інженер лісового господарства