Щоб територіальні громади стали дієздатними

26 березня  обговорено Закон України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».  У зібранні  брали участь заступник голови райдержадміністрації Петро Бескупський, голова районної ради Василь Козак, заступник голови районної ради Сергій Горн, Сокирянський міський та сільські голови, керівники окремих структурних підрозділів райдержадміністрації, установ та організацій району.

Розпочинаючи обговорення голова районної ради Василь Козак зазначив, що Верховна Рада України прийняла закони про регіональну політику та про добровільне об’єднання громад, яке є особливо важливим для сільської місцевості, адже за статистикою за останні десятиліття з карти України зникло майже 700 сіл. «Тому, маємо все зважити і виробити конкретні пропозиції встановлення основних умов об’єднання територіальних громад,». Йшлося про порядок  ініціювання,  утворення об’єднаної територіальної громади та діяльності органів місцевого самоврядування в об’єднаній територіальній громаді до формування нових органів, які дадуть можливість не просто утримувати села, а й розвивати.

Про основні положення Закону України  «Про добровільне об’єднання територіальних громад» поінформувала начальник відділу юридично – кадрової роботи апарату райдержадміністрації та навела варіанти поділу мапи при можливому об’єднанні територіальних громад. Відтак на особливостях забезпечення територіальних громад фінансовими ресурсами зупинилася заступник начальника фінансового управління райдержадміністрації, яка наголосила, що в умовах реформування громади, які мають низьку платоспроможність мають бути об’єднанні в першу чергу.

Документ передбачає, що держава здійснюватиме фінансову підтримку об’єднаних громад шляхом надання їм коштів на формування інфраструктури згідно з планом соціально-економічного розвитку такої територіальної громади.

 

Загальний обсяг фінансової підтримки, згідно законопроекту, розподілятиметься між бюджетами об’єднаних територіальних громад пропорційно до їхньої площі та кількості сільського населення. То ж невеликі села нині вирішують питання, з ким їм далі йти, щоб розвиватись і повноцінно жити.

  1. район коментує:

    ці ушльопки ще не в АТО?

  2. вуйко з тої гори коментує:

    1.Децентралізація необхідна для формування ефективної влади, інакше неможливо реалізувати потужності та людський потенціал України для досягнення належного рівня якості життя її громадян.
    2.Децентралізація влади має бути спрямованою на розв’язання політико-правових проблем місцевого самоврядування передусім за рахунок розширення повноважень та фінансових можливостей територіальних громад і, відповідно, їхніх представницьких органів із перетворенням місцевого самоврядування на фінансово спроможний, ефективний та відповідальний інститут публічної влади.
    3.Одним із головних завдань адміністративної реформи є забезпечення поступового переходу від централізованого до децентралізованого державного управління шляхом передавання територіальним громадам та їхнім органам необхідних повноважень і матеріально-фінансових ресурсів для самостійного розв’язання ними значної частини громадських справ, що стосуються інтересів місцевого населення, а її метою — зміцнення основ народовладдя через підтримку місцевого самоврядування як однієї з підвалин демократичного ладу.
    Отже, внаслідок децентралізації влади громада матиме можливість самостійно вирішувати переважну більшість своїх справ та проблем і отримувати якісні публічні послуги.
    Реформи на визначених засадах дадуть можливість підвищити ефективність єдиної державної політики на всіх територіальних рівнях з урахуванням комплексу ризиків за умови гармонійного поєднання загальнодержавних та місцевих інтересів, сприяння становленню та розвитку місцевого самоврядування зі збереженням статусу сільських рад та їхніх голів.
    За державного управління на демократичних засадах буде створено умови для ефективної діяльності
    децентралізованої влади з розвинутою системою дієздатного місцевого самоврядування. У ній і буде реалізована творча суспільно- корисна громадська ініціатива мільйонів її вільних громадян та різних добровільно сформованих громадських спільнот у співпраці з реформованими органами публічної влади і втілена українська конституційна мета — суверенна, демократична, правова та самоврядна держава.
    Нічого цього існуюча в районі “недовлада” людям не запропонує.

  3. axabnrg коментує:

    Громады объединяются, крепнут, проводят исследования, стараются не выбиваться из сроков, перенимают опыт соседних стран ЕС, анализируют за счет чего улучшить энергоэффективность и возможности отказа от использования импортируемого газа, предлагаемые компенсационные модели и их обоснованность, готовятся получить на местах часть полномочий Государственной архитектурной комиссии.

    Сейчас Правительству важно сконцентрироваться на доработке и расширении блока подлежащих компенсациям со стороны государства не газовых источников генерации: солнечные панели, ветряные станции, технологии, использующие приливы/отливы hydro- и т.п. ?:)

    http://www. [censored]/ politics/pnews/kak-v-ukraine-prohodit-decentralizaciya-599227.html

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

29 + = 36