Сокирянська міська рада працює над наповненням місцевого бюджету
FB_IMG_1618951792590

З метою забезпечення своєчасного фінансування видатків місцевого бюджету на утримання всіх сфер життєдіяльності Сокирянської територіальної громади, в тому числі – освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту, Сокирянською міською радою, за участю податкових органів, впроваджуються заходи із залучення жителів громади до сплати податків за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

За даними податкової служби, від початку року власниками нерухомого майна до місцевого бюджету сплачено понад 130 тисяч гривень. Одним із перших, податок за власне нерухоме майно сплатив Сокирянський міський голова Василь Козак, а також члени його родини.

Як зауважує Василь Козак, для того, аби Сокирянська громада успішно розвивалась, над наповненням бюджету повинен працювати кожен її житель. «Офіційно зареєструвати землю та майно, сплачувати за них податки, брати чек при купівлі акцизних товарів – елементарні речі, які може зробити кожен мешканець Сокирянщини та при цьому подбати про забезпечення належних умов для навчання та виховання дітей в школах та садочках, надання медичних послуг в лікарні, соціальних послуг тим жителям громади, які цього особливо потребують» – зазначає Василь Козак. «Ми мусимо розраховувати виключно на себе» – додає міський голова.

Податок на нерухоме майно є одним із основних надходжень, які наповнюють місцевий бюджет. Об’єктом оподаткування є житлові та нежитлові приміщення, в тому числі і їх частки. Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується на загальну площу нежитлової нерухомості – з першого квадратного метра, а на загальну площу житлової нерухомості – на квартири площею понад 60 квадратних метрів та житлового будинку площею понад 120 квадратних метрів.

Якщо власник має різну житлову нерухомість, наприклад квартиру і будинок, то для нарахування податку їх сукупна площа має перевищувати 180 метрів квадратних. У разі, якщо будинок чи квартира здаються офіційно в оренду, оподаткуванню підлягає загальна площа вцілому. Якщо площа квартири становить понад 300 метрів квадратних, а будинку – понад 500, в такому випадку необхідно сплатити податок за всю площу та додатково 25 тисяч гривень – податку на розкіш. Ставка податку для об’єктів житлової або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, не перевищує 1,5% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

До 01 липня 2021 року жителі громади будуть повідомлені про розмір податку, який необхідно сплатити за нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Зазначені суми громадяни мають сплатити до 28.08.2021 року. У разі не сплати нарахованих зобов’язань, податковими органами буде здійснюватись нарахування штрафних санкцій у розмірі: 10% від суми нарахувань – за перший місяць заборгованості, та 20% – за другий та всі наступні місяці.

У разі, якщо отримавши повідомлення про нарахування податків за нерухоме майно, виявлено неточності щодо площі приміщення чи його призначення, громадяни можуть звернутись до податкової служби та провести звірку даних.