Сокирянська ОДПІ інформує

Продавці пального мають бути зареєстровані в контролюючих органах не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення такої реалізації пального

 

Сокирянська ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області інформує, що з 01.01.2016 набрав чинності Закон України від 24 грудня 2015 року № 909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» (далі – Закон № 909), яким, зокрема:розширено перелік платників акцизного податку за рахунок включення осіб, які здійснюють реалізацію пального (п.п. 212.1.15 п. 212.1 ст. 212 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ)), та визначено порядок їх реєстрації контролюючими органами; визначено порядок здійснення електронного адміністрування реалізації пального (ст. 232 ПКУ) та порядок складання акцизних накладних при реалізації пального та їх реєстрації у Єдиному реєстрі акцизних накладних (ст. 231 ПКУ).

Відповідно до п. 1 розділу II «Прикінцеві положення» Закону № 909 п. 58 розділу І Закону № 909 (щодо доповнення ПКУ ст.ст. 231, 232) стосовно запровадження акцизних накладних при реалізації пального, Єдиного реєстру акцизних накладних та системи електронного адміністрування реалізації пального, то дані норми уже діють з 01.03.2016. При цьому згідно з п.п. 212.3.4 п. 212.3 ст. 212 ПКУ платники акцизного податку, які реалізують пальне, для роботи в системі електронного адміністрування пального мають бути зареєстровані в контролюючих органах не пізніше ніж за три робочі дні до початку здійснення реалізації пального.

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                    А.М.Петрів

 

До уваги платників!

 

У зв`язку з модернізацією електронних сервісів на веб-порталі ДФС відтепер інформацією з реєстрів ДФС, які є загальнодоступними, можна скористатись у режимі реального часу.

Електронні сервіси «Дані про взяття на облік платників», «Дані реєстру платників ПДВ», «Реєстр платників єдиного податку», «Реєстр страхувальників», «Інформація про РРО» та «Інформація про книги ОРО», «Дані реєстру платників акцизного податку з реалізації пального», «Реєстр осіб, які здійснюють операції з товарами» розміщенні у режимі «Інформація з реєстрів» відкритої частини електронного сервісу «Електронний кабінет платника» (оновлена версія), а також у вкладці «Інформація з реєстрів» (https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet/faces/public/reestr.jspx) в меню електронних сервісів на головній сторінці веб-порталу ДФС.

 

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                    А.М.Петрів

 

Акцизний податок відображається в реквізитах касового чеку

Фахівці Сокирянської ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області звертають увагу, що наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 затверджено Положення про форму та зміст розрахункових документів та Порядок подання звітності, пов’язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми № ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок.

Згідно з абзацом тринадцятим п.2 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів для субєктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів та зареєстровані платниками акцизного податку, касовий чек, надрукований реєстратором розрахункових операцій повинен містити окремим рядком розмір ставки такого податку, загальну суму такого податку за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка друкується назва такого податку. У реквізиті “Акцизний податок” його назва наводиться згідно з Податковим кодексом України. За потреби дозволяється використовувати скорочення.

Відповідно до п.5 розділу II Положення рядки 9 та 10 касового чека повторюються відповідно до кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволяється не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю. Аналогічні приписи містяться у розділі III Положення щодо фіскального касового чека видачі коштів.

Відповідно до п. 6 розділу II Положення про форму та зміст розрахункових документів, у разі застосування при проведенні розрахунків з використанням електронного платіжного засобу (платіжної картки) платіжного терміналу, з’єднаного або поєднаного з реєстратором розрахункових операцій, касовий чек повинен додатково містити такі обов’язкові реквізити: ідентифікатор еквайєра та торгівця або інші реквізити, що дають змогу їх ідентифікувати;ідентифікатор платіжного пристрою;суму комісійної винагороди (у разі наявності);вид операції;реквізити електронного платіжного засобу (платіжної картки) (допустимі правилами безпеки платіжної системи), перед якими друкуються великі літери “ЕПЗ”;

напис “Код авт.” та код авторизації або інший код, що ідентифікує операцію в платіжній системі, крім випадків, коли правила розрахунків платіжної системи передбачають складання розрахункових документів із застосуванням електронних платіжних засобів (платіжних карток) без виконання процедур авторизації;

підпис касира та підпис держателя електронного платіжного засобу (платіжної картки) (якщо це передбачено правилами платіжної системи) в окремих рядках, перед якими друкуються відповідно написи “Касир” та “Держатель ЕПЗ”.

 

 

 

Начальник

Сокирянської ОДПІ                                                                                    А.М.Петрів