Сокирянська спортшкола виховує чемпіонів!

Дитячо-юнацька спортивна школа ВФСТ «Колос» у м.Сокиряни була заснована 1 вересня 1985 року. Із цієї ж дати незмінним її директором є Федір Васильович БЛИНДУ – майстер спорту з боротьби дзюдо, Заслужений працівник фізкультури і спорту України, який удостоєний звання Почесний громадянин міста Сокиряни та Сокирянського району.

Дитячо-юнацька спортшкола має багату історію, високі досягнення і перспективи розвитку. Функціонує тут шість відділень: дзюдо, легка атлетика, футбол, волейбол, баскетбол, бокс.

Заклад має свою спортивну базу – стадіон на 1500 місць, 2 ігрових зали, зал для дзюдо, тренажерний зал, спортивний майданчик зі штучним покриттям, де займаються понад 450 вихованців із різних відділень. З учнями, які залюбки займаються спортом, працює 12 тренерів-викладачів (всього в колективі ДЮСШ 18 осіб).

Працюючи в кращих традиціях розвитку спорту в Україні, Сокирянська спортшкола вже декілька років поспіль забезпечує високу результативність роботи, завдяки чому серед аналогічних закладів ВФСТ «Колос» визнана кращою із кращих у Чернівецькій області та регіоні Західної України. Імена багатьох її вихованців стали відомими далеко за межами Сокирянини та Буковини. Це, зокрема: Микола ТКАЧУК – чемпіон Європи та світу з гирьового спорту; Максим ГРЕЙЦЕР – чемпіон Європи та світу, володар Кубка світу з кікбоксингу; Юлія ОРЧАКОВА – майстер спорту, чемпіонка України з боротьби дзюдо та самбо; Адріан БЛИНДУ – майстер спорту з бойового самбо; Ігор МАРТИНЮК – чемпіон України з легкої атлетики; Тарас ЦИМБАЛЮК, брати Віталій ЛИСИЙ та Валентин ЛИСИЙ, Олександр ОЛІЙНИК, Костянтин КОСТИШИН, Андрій ЛІПКІН – майстри спорту з боротьби дзюдо, чемпіони України із дзюдо; Олександр КАЛМИКОВ – майстер спорту з гирьового спорту; Дмитро Ловчий та Андрій Алєксєєв – майстри спорту з пауерліфтингу.

Сокирянська дитячо-юнацька спортивна школа впродовж усіх років своєї діяльності бере участь у чемпіонатах області, України, у Всеукраїнських змаганнях під девізом «Хто ти, майбутній олімпієць?», у республіканських і міжнародних турнірах, зокрема, з участю спортсменів Молдови та Румунії.

Місто Сокиряни і місцева спортшкола давно стали відомими в різних регіонах і містах України та в кількох сусідніх країнах завдяки тому, що понад 30 років тому в невеликому місті Наддністрянського краю було започатковано й організовано та масштабно проводиться щовесни Міжнародний турнір з боротьби дзюдо, в якому демонструють свої вміння та спортивну вправність діти від 8-річного до юнацького віку. На ці змагання з’їжджаються щонайменше 25 команд юних дзюдоїстів (450-500, а бувало й більше, закоханих у спорт хлопчиків і дівчаток) – із різних областей України, з Молдови, Білорусі, Румунії, Угорщини. Можна назвати десятки імен здібних спортсменів – вихованців Сокирянської ДЮСШ, які неодноразово здобували перемоги, займали призові місця, відзначились результативними виступами, зокрема, по дзюдо на престижних змаганнях і турнірах як у минулі роки, так і за останні 5 літ.

Дзюдо в Сокирянській ДЮСШ з успіхом розвивається і стало масовим видом спорту на території громади завдяки тренерам-викладачам Юлію Савчуку, Олегу Федчишину, Федору Блинду.

Мають вагомі успіхи, ставали призерами на Всеукраїнських та обласних змаганнях також команди юнаків з волейболу (тренери-викладачі Дмитро Підгорний та Владислав Чорней), юні легкоатлети (тренер-викладач Любов Космачук), дівчата-баскетболістки (тренер-викладач Олексій Козловський), вихованці відділення з боксу (тренер-викладач Валерій Вахнован), команди з футболу (тренери-викладачі Костянтин Костишин, Михайло Барчук, Олександр Марчук, Іван Пержул).

Сокирянська ДЮСШ успішно реалізувала три Міжнародних європейських проєкти: 2008 р. першою у нашій державі представила Україну в гуманітарному європейському проекті OPEN FUN FOONBALL SCAOOLS (Відкриті розважальні футбольні школи); 2015 р. – Міжнародний Європейський проєкт «Програма пропаганди здорового способу життя «Вибір молоді – спорт» (MIS ETC 2000) в рамках спільної операційної програми «Румунія-Україна-Республіка Молдова 2007-2013»; 2019 р. на території Сокирянської ДЮСШ було відкрито сучасний спортивний майданчик зі штучним покриттям, споруджений за підтримки Асоціації аматорського футболу України та дольової фінансової допомоги Міжнародного проекту «11*11 чемпіонів. Футбол заради розвитку регіонів» Уряду Німеччини через федеральну компанію GIZ  та районної влади.

Сокирянська спортивна школа і її професійний колектив впродовж десятків років роблять велику справу по виховання і розвитку здорового, успішного молодого покоління, прищеплюють школярам із дитинства вміння організуватись, зосередитись на корисних захопленнях, розвивати в собі цілеспрямованість, прагнення бути сильними, впевненими у своїх силах та можливостях.