Спадщина від батьків чи одного з членів подружжя не оподатковується

Вартість успадкованого майна  від членів сім’ї першого ступеня споріднення  оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб. Відтак, спадкоємці першого ступеня споріднення декларацію про майновий стан і доходи не подають, – повідомляє Сокирянська ОДПІ ГУ ДФС у Чернівецькій області.

Нагадаємо, нормами пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України визначено, що членами сім’ї фізичної особи  першого ступеня споріднення вважаються її батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Разом з тим, громадянин, котрий отримав  спадщину від члена сім’ї, що  не належать до  першого ступеня споріднення, зобов’язаний подати декларацію про майновий стан і доходи  і сплатити 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб  від вартості успадкованого.

Якщо майно успадкувала дитина-сирота від члена родини другого ступеня споріднення, але їй виповнилося 18 років, то вартість об’єкта спадщини також підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відсотків. По досягненню повноліття, тобто 18 років,  особа, котра мала статус дитини-сироти, або дитини, позбавленої батьківського піклування,  втрачає його.

Звертаємо увагу громадян, котрі у минулому році успадкували майно на тому, що вони є відповідальними за сплату податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

 

Начальник  ОДПІ                                         Л.В.Серебрянська

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

+ 56 = 66