Світом правлять брехуни, інтригани, маніпулятори?

Днями багато хто із жителів Сокирянщини на сайтах Букінфо та Сокирянської міської ради почитав інтерв’ю Василя Равлика „Спростування брехні” та ознайомилися з цінними думками щодо нашого району „дорогого” нам і неповторного депутата від 204 округу Максима Бурбака, якому не дають спокою ні Сокирянська райлікарня, ні Палац культури. Відверто кажучи, звернути увагу на ту писанину спонукали наші читачі. Одні приходили в редакцію, інші телефонували, треті надсилали свої думки на електронну пошту „Дністрових зір”.

Дехто правомірно зауважував: „Та ви (працівники газети) мали би першими усе читати…” А не хочеться. Знаєте, є певна втома від цієї відвертої брехні, маніпуляцій, бруду, а точніше від цих помиїв, які постійно ллють на наш район. Бо він у всі роки був успішнішим, ніж інші, та й керівники району – яскравіші і більш ефективні ніж десь… І чи не головне – люди наші активніші, їм не байдуже, як будуть жити їхні діти та онуки у цьому прекрасному куточку землі.

Свідченням того стало й народне віче, яке відбулося перед районною лікарнею 9 лютого. І організувала його не влада, а активісти. Такі як, зокрема, заступник голови робочої групи по реформуванню району Г.І.Харабара та вчорашній депутат міськради І.Б.Гангал.

Вчорашній, бо саме напередодні склав депутатські повноваження через незгоду з політикою міського голови. Але всім іншим Равлик у своєму інтерв’ю пояснив, що Гангал має на те право, тим більше, „він планує найближчим часом виїзд за межі України”. Зверніть увагу на заголовок інтерв’ю – „Спростування брехні”. А тепер спитайте Ігоря Борисовича, чому він склав повноваження. Відразу зрозумієте, хто бреше.

Повернімося до віча. Равлик, який його уникнув, можливо, знав, що для нього приготували сміттєвий бак, розказує нам, тим, хто був на вічі, що в цьому „мітингу взяли участь від 300 до 400 осіб”, „в основному зібралися пенсіонери”. Хіба це не брехня?! Людей було кілька тисяч. Лише з Романківців прибуло понад 200 чоловік. А скільки з Гвіздівців, Білоусівки, Грубної, Ожевого, …. Вже не кажучи про Сокиряни. Пенсіонерів й справді було багато, вони плакали й проклинали всю владу зверху донизу. Дісталося й нашому голові, який „розірвав” район.

Каже у своєму інтерв’ю Равлик, що „районна влада ніяк не може змиритися з тим, що в країні запроваджено процес реформування системи влади. Відбуваються реформи…, підтримані переважною більшістю прогресивно мислячих співвітчизників”. Сказитися можна! Де Ви, Василю Степановичу, бачите реформи? І де ті, „тверезі”, які довели вже наших людей „до ручки”?

Це наш народний (чи антинародний, як пролунало на вічі) депутат Масим Бурбак? Який зі своїм однопартійцем, екс-прем’єр-міністром загнали людей у злиденність, а тепер критикує район, що повільно нараховуються субсидії. Ви краще розкажіть людям, де ще, в якій країні 80% населення отримує ці подачки від держави. Практично, всі жителі району потребують субсидії. А система нарахування така, що чорт ногу зломить? От і не витримав майже весь колектив управління соцзахисту і подав у відставку. Довелося шукати людей і заново вчити.

А в ситуації з райлікарнею Максим Бурбак перший мав би нам допомогти, щоб не скорочували відділення і не залишили в цьому сучасному, гарному приміщенні декілька білих халатів та вату з зеленкою. Натомість депутат в сотий раз послав нам через Інтернет „привіт”. Мовляв, „я попереджав у 2012 році (в деяких публікаціях називається 2011 рік) місцеве керівництво, зокрема, Василя Козака, навіщо ви будуєте таку лікарню, вбухуєте стільки грошей в заклад, який буде потім нікому не потрібним”.

Максиме Юрійовичу, який 2012-ий, чи 2011-ий рік? Лікарня в Сокирянах урочисто відкрита 12 лютого 2010 року! За участю обмудсмена Карпачової, заступника міністра охорони здоров’я, владики Онуфрія, Героя України Поташника і багатьох поважних гостей.

Ви хоч іноді приїжджайте в Сокиряни (ваших попередників – Бабія, Корчинського, Каденюка, Семенюка бачили скрізь і часто, їх в обличчя навіть діти знали), цікавтеся історією району, хоча б порахуйте поверхи лікарні: їх не чотири, як Ви кажете, а п’ять! І відділення переповненні. Щоб потрапити на лікування, треба стати в чергу…

Депутат бридливо називає жителів нашого району „козачатами”. Та вже краще „козачата”, ніж „бурбачата”. Так написав один із учасників дискусії в коментарях.

Але, що вже казати про депутата: він там! у Києві. А наш Равлик у Сокирянах, мав би нібито знати більше. І то сплутав, каже, що лікарня працює із 2009 року.

У вище названому інтерв’ю міський голова наголосив, що на вічі (на якому він не був, і на якому йому кричали „ганьба”) більше говорили не про проблеми з лікарнею, а про „один район – одну громаду”, як про „маячну ідею”. То, по-Вашому, Прем’єр-міністр, віце-прем’єр-міністр дурні, які казали торік в Сокирянах, що чим більша (50 тис. чол..) громада, тим краще. Зараз і в Кіцмані, і в Глибоці люди хотять створити ОТГ саме на базі всього району.

Та й взагалі, до проблеми переведення райлікарні на нижчий рівень, міськрада долучилася чи не останньою, лише тоді, коли там відчули, що весь район уже протестує, а В.С.Равлик заспокоював, мовляв, нічого страшного не буде, у нас є багато перевізників, будуть хворих возити…

Багато в чому більшу мудрість і зваженість демонструє нам Хмельницька область. Газета вже писала про Новоушицький район: там створили громаду на базі району. Але не тільки. В Хмельницькій області центральний госпітальний округ створюють в Хмельницьку, а решту госпітальних округів – по окраїнах.

Словом, є що казати. Час розставить все на свої місця. Наші люди готові й надалі (і без Равлика, і без Бурбака) відстоювати вторинний рівень надання послуг у Сокирянській райлікарні. Акції продовжуватимуться. Сподіваємось, розумні люди нас почують таки.

Що ж до інтерв’ю на Букінфо й до іншої писанини. Люди, ставте все, що читаєте, під сумнів. Дивіться, хто те чи інше каже, що він зробив для людей, що після нього залишиться людям? Чи лише неприємна згадка про те, як брехали, маніпулювали мізками, плели інтриги, зводили особисті рахунки.

Валентина ГАФІНЧУК.