Тисячам людей Сокирянським трудовим архівом видані довідки про заробітну плату і повернута надія на пенсію

Гуманність кожного суспільства вимірюється його ставленням до найменш соціально захищених верств населення. Зрозуміло, що в кожній країні – це пенсіонери, люди, попередньою працею яких створювалися сьогоднішні блага. Ні для кого секрет, що здобуття для когось, може, і гіркого, але для більшості, виснаженої трудовими буднями, довгоочікуваного статусу пенсіонера, – завдання не з простих. Перша проблема, з якою стикається літня людина – підтвердження свого трудового стажу, і добре, якщо підприємство або установа, де вона працювала, функціонує й далі. Якщо ж воно припинило своє існування, то документи з особового складу, які накопичилися за попередню діяльність і термін зберігання яких складає 75 років, передаються до правонаступника. Коли ж воно ліквідовується без правонаступника, законодавство передбачає передачу цих документів до Трудового архіву. Щодня тут – десятки відвідувачів.

Одним словом, створення трудового архіву на рівні району – вимога часу. За цей час тисячам людей були видані довідки про заробітну плату і повернута надія на пенсію. А в минулому році виконано та видано 1647 довідок. З них – за заявами громадян – 1509. 126 – за запитами установ, підприємств та організацій, 12 – за запитами іноземних громадян.

Велике навантаження на фахівців трудового архіву склалось у грудні 2015, адже відбулись значні зміни у законодавстві про пенсійне забезпечення громадян, трудовим архівом району було видано 204 довідки соціально-правового характеру.

У той же час у минулому році на зберігання до Сокирянського трудового архіву надійшли документи колгоспу та радгоспу імені Котовського, колгоспів «Ленінський шлях, ім..Н.Крупської, «Правда». «ХХ партз’ їзду», імені Тимошенко села Романківці. Радгоспу імені ХХ партз’ їзду, приватного підприємства «Янтарне-2006» села Шишківці, ТОВ «Ілля і компанія».

Документи, які зберігає ця установа, дійсно, щодня комусь дають надію, підтверджують право, нагадують історію життя.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 + 2 =