УКРАЇНА МАЄ ВЖЕ СЬОГОДНІ ПРАЦЮВАТИ НАД МАЙБУТНІМ ЕНЕРГОМІКСОМ ТА ВІДНОВЛЕННЯМ ЕНЕРГЕТИЧНОГО СЕКТОРУ
C82735EBCB10

Якими є перспективи розбудови водневої економіки у контексті відновлення України? Які особливості розробки та впровадження водневих проєктів? Коли Україна буде готова розпочати експорт водню? Відповіді на ці та інші питання шукали учасники міжнародної онлайн-дискусії «Розбудова водневої економіки у європейському вимірі», яка пройшла в рамках Energy Security Forum 2022.

Відкриваючи засідання голова Держенергоефективності Валерій Безус зазначив, що розвиток водневої економіки розглядається як один з елементів відбудови України, її енергетичної трансформації та формування основи для декарбонізації економіки. Водночас актуальність питання енергетичної безпеки як України, так і всієї Європи відкриває широкі горизонти для тісної співпраці з країнами Європейського союзу та усього світу.

«Ми маємо відповідати на енергетичні виклики не лише, щоб протистояти російському тероризму, але й для того, щоб протидіяти зусиллям росії відштовхнути нас назад як на тактичному, так і на стратегічному рівнях. Крім того, у процесі відновлення енергетики Україна має дотримуватися зобов’язань із євроінтеграції та декарбонізації», – наголосив Валерій Безус.

В свою чергу заступниця директора Департаменту імплементації інноваційних проектів Укргідроенерго Ольга Павлюк зупинилася на впровадженні сучасних технологій виробництва «зеленого» водню з використанням відновлювального потенціалу українських гідроелектростанцій, зазначивши, що компанія по закінченню війни планує реалізацію проєкту з виробництва «зеленого» водню, потужністю 100 МВт.

«Наразі ми працюємо над багатьма питаннями – співпрацюємо з Andritz Hydro. Наші спеціалісти їздять в Європу переймати досвід. Першим плануємо в тестовому режимі запустити пілотний проєкт потужністю 1 МВт», – зазначила Ольга Павлюк.

Нагадаємо, Укргідроенерго підписало Меморандум про взаєморозуміння між німецькою транснаціональною компанією MAN Energy Solutions та глобальним постачальником обладнання й послуг для гідроелектростанцій ANDRYTZ HYDRO щодо розробки та реалізації проєктів з виробництва «зеленого» водню в Україні.

Пресслужба Укргідроенерго