В Сокирянській міській раді проведено нараду-семінар з питань взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування

22 лютого, Сокирянський міський голова – Василь Козак, провів нараду-семінар з питань взаємодії пасічників, аграріїв та органів місцевого самоврядування. В засіданні участь взяли: перший заступник міського голови – Іван Гангал, перший заступник голови Дністровської районної державної адміністрації – Роман Малиш, начальник відділу обігу засобів захисту рослин Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області – Лідія Кірікович, начальник відділу протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області – Неля Голюк, головний спеціаліст відділу агропромислового виробництва облдержадміністрації – Марія Мельничук, начальник Сокирянського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецької області – Іван Лисий, провідний спеціаліст відділу контролю за обігом засобів захисту рослин управління фітосанітарної безпеки – Ірина Мудра, провідний лікар Сокирянської районної державної лікарні ветеринарної медицини – Антоніна Боднарюк, представники агропромислових підприємств та пасічники громади.

Учасники засідання розглянули питання щодо реєстрації пасік та дії при масовій загибелі бджіл. «Пасіку необхідно зареєструвати за десять днів до відкриття. Це стане першим кроком до отримання якісної та безпечної продукції бджільництва. Острах бджолярів реєструвати свої пасіки завдає шкоди як самому господарству, так і навколишньому середовищу. Адже на незареєстрованих пасіках не проводиться плановий ветеринарний нагляд, що автоматично позбавляє їх професійного лікування. Іншою проблемою таких пасік є масова загибель бджіл через використання аграріями пестицидів для оброблення сільськогосподарських угідь. Тому, для уникнення вищезазначених проблем, необхідно реєструвати пасіки згідно з Порядком реєстрації пасік. Бджоляр, який зареєстрував пасіку отримує низку переваг» – наголосив Іван Лисий та додав, що станом на сьогодні на території Сокирянщини зареєстровано 89 пасік, з яких 56 мають ветеринарно-санітарний паспорт, оформлений відповідно до нових вимог чинного законодавства.

Також, Іван Миколайович повідомив про вимоги до застосування, зберігання, транспортування пестицидів та агрохімікатів та порядок повідомлення про обробки пестицидами садів, земельних ділянок.

Про недопущення масового отруєння бджіл при застосуванні пестицидів, повідомила Ірина Мудра та зазначила: «В період  інтенсивного використання пестицидів на посівах рослин, виникає загроза отруєння бджіл, що є результатом порушень правил і санітарних вимог застосування пестицидів, як сільгоспвиробниками, так і пасічниками. Отруєння бджіл виражається в ослабленні бджолосімей, зниженні їх продуктивності  та масовій загибелі, що надає великих збитків бджолярам».

Розглянуто і питання щодо порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки сільгосптоваровиробників.

«Злагоджена робота органів місцевого самоврядування спільно із власниками пасік та аграріями, мінімізують випадки отруєнь бджіл, забезпечать сталий розвиток бджільництва та підвищення врожайності» – наголосив Василь Козак.