«Від традиційних вечорниць до Купальських посиденьок»

 

В населених пунктах району продовжується проведення заходів у рамках районного етно-фестивалю «Джерела наших оберегів». Даний фестиваль проводиться з метою відродження, збереження і популяризації народних звичаїв та обрядів, підвищення виконавської майстерності аматорських колективів.

Працівники клубних установ сіл Олексіївка та Новоолексіївка 5 липня 2015 року показали цікаві театралізовані дійства.

Жителі с.Олексіївка зібрались у будинку культури на «Купальські посиденьки». І дорослі, і малі були у захваті від пісень, танців, жартів та купальських обрядових дій, що розгорнулися на сцені. Дівчата прикрашали  купальську Марену – символ свята, плели вінки, що  кидались на воду у пошуку долі. І учасники, і глядачі  під час заходу доторкнутися до священного дійства Купальської ночі.

В той же день дружніми оплесками підтримували глядачі об’єкту дозвілля с.Новоолексіївка аматорів сцени, які запросили усіх на «Новоолексіївські вечорниці». Звучало дуже багато народних мелодійних пісень. Дівчата, як годиться, вишивали, готували коржики з маком, гадали. А  хлопці жартували, залицялись до дівчат, запрошували їх у танок. На вечорницях звичаї місцевих жителів вдало переплелися із звичаями тих, хто переселився в це село із Чорнобильської зони.

Святкова, невимушена атмосфера панувала під час заходів, які є своєрідним творчим звітом клубних установ.  Працівники будинку культури с.Олексіївка та об’єкту дозвілля с.Новооолексіївка спільно з працівниками бібліотек та загальноосвітніх закладів вдало показали народні традиції та звичаї. Через оформлення сцени, реквізити та костюми відтворили самобутню атмосферу як вечорниць, так і Купальських свят.

У заходах взяли участь сільський голова І.І.Скальський та головний спеціаліст відділу культури райдержадміністрації В.В.Стрільчук.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

7 + 2 =