Віталій Безгін: чому центром Дністровського району Чернівецької області було обрано Кельменці

ХОТИН/КЕЛЬМЕНЦІ

Один з найбільших конфліктів, по якому нам довелося ухвалювати рішення на комітеті. Давайте розберемось чому центром Дністровського району Чернівецької області було обрано Кельменці.

Хронологія:

1. На початковому етапі розробки проектів субрегіонального рівня Чернівецька область мала найбільшу кількість варіантів – 7. Усі вони, як і по будь-якій іншій області оприлюднені на сайті децентралізації https://decentralization.gov.ua/new-rayons/chernivetska

2. Особисто я весь початковий етап роботи над цієї темою був переконаний, що центром у Східній частині області має бути Хотин. Спираючись на наступні фактори: Хотин є містом, а не СМТ (не вивчав це питання глибше); як місцеві, так і деякі столичні експерти переконували, що в частині області наближеній до Хотина значно вища щільність населення та скупчення населених пунктів, тому це правильний логістичний варіант.

3. Під час першого засідання робочої групи з цього питання народні депутати, що представляють регіон, зазначили, що в них є спільна обгрунтована на показниках досяжності позиція, що Кельменці є більш логічним центром. Я відповів, що комітетом рішення в даному питанні буде ухвалюватись винятково на основі незалежного експертного моделювання та грунтуючись на методиці. Те саме відповів і активу, який адвокував Хотин. (запис засідання доступний на сторінці комітету, всі засідання транслюються)

4. Що говорить методика і який пункт методики має застосовуватись в даному питанні? Пункт 10.

“Адміністративним центром ОСР, сформованої згідно з підпунктом 1 пункту 8 цих Методичних рекомендацій, визначається населений пункт, чисельність постійного населення якого становить, як правило, більше, ніж
10 тисяч осіб, та в зоні доступності якого постійно проживає більше населення, ніж в зонах доступності інших населених пунктів, чисельність постійного населення яких становить більше, ніж 10 тисяч осіб (у разі їх наявності на території ОСР, сформованої згідно з підпунктом 1 пункту 8 цих Методичних рекомендацій)”

https://www.minregion.gov.ua/…/2…/08/Metod.recom_.rayon_.pdf

5. Експертне моделювання, наведене на слайдах, чітко демонструє, що проектний район з центром в Кельменці покриває майже 100% населення території в 60 км зоні, в той же час проектний район з центром в Хотині покриває тільки 106 тисяч мешканців зі 158.

Додатковим аргументом також стає і той факт, що попри статус міста чи СМТ, якщо розглядати громади суто за критерієм населення, то остаточне населення Хотинської ОТГ складає 18470 осіб, а Кельменецької 32812 осіб.

6. Враховуючи викладене вище, вважаю, що рішення комітету є абсолютно правильним, обгрунтованим та неупередженим. Ситуація зі вчорашнім протестом в Хотині в свою чергу виглядає такою, що має в своїй основі або фактор недокомунікації, або політичний чинник. Сподіваюсь, що даний детальний опис кейсу допоможе зняти напругу, якщо питання дійсно в комунікації. Якщо ж справа в місцевій політиці, то це окрема історія.

Джерело: https://www.facebook.com/BezginVitalik/posts/2608934996026334