Всесвітній день без поліетиленових пакетів
Vsesvitniy-den-bez-polietylenovykh-paketiv2

Хоча б один день на рік згадати про чистоту навколишнього середовища закликає Всесвітній день без поліетиленових пакетів, який відзначається щорічно 3 липня. У цей день рекомендується відмовитись від користування виробами з пластику чи поліетилену та замінити їх альтернативними еко-товарами: паперовими пакетами та стильними торбинками багаторазового користування.

Подію започаткували для привернення уваги суспільства до глобальної проблеми засміченості планети відходами з пластику, які майже не розкладаються. Поширення інформації про можливість заміни небезпечного матеріалу екологічними та бюджетними рішеннями допоможе усвідомити нищівний вплив його використання та сформувати у людей нову поведінку, безпечну для довкілля.

ЧОМУ ВАЖЛИВО ВІДМОВИТИСЯ ВІД ПОЛІЕТИЛЕНОВИХ ПАКЕТІВ?

  • Щороку один українець використовує приблизно 500 пакетів з поліетилену, тоді як мешканцям ЄС потрібно 90.
  • Річний обсяг використаних мішечків у світі становить 5 трлн, а води океану через пластикову тару стають важчими на 8 млн тонн.
  • Для розкладу поліетилену потрібно до 200 років, а для пластику – 400.
  • Майже 1 млн птахів та 100 тис. тварин помирає щороку від пластикових відходів.

Понад 40 країн світу заявили про повну чи часткову відмову від таких виробів. На початку червня 2021 Верховна Рада прийняла закон, що обмежує використання поліетиленових пакетів в Україні.